Japonya'dan Arakanlılara 17 milyon dolar yardım

Japonya hükümeti, Myanmar'ın Arakan eyaletinden kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı (Rohingyalı) Müslümanlara 17 milyon dolar yardımda bulunacak.

DÜNYA 27.02.2020, 06:13
Japonya'dan Arakanlılara 17 milyon dolar yardım

Japonya hükümeti, katliamlardan kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlar (Rohingyalı Müslümanlar) için 17 milyon dolar yardım yapacak.

17 milyon dolar nakit para yardımı ile ilgili açıklama Bangladeş'in başkenti Dakka'daki Japonya Büyükelçiliğinden geldi. Japonya Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, Japonya'nın bölgede kampların düzenlenmesi, toplulukların güçlendirilmesi, barınakların iyileştirilmesi, çevre yenilemeleri ve çocukların korunmasının yanı sıra su, sağlık önlemleri ve hijyen olanaklarıyla tıbbi hizmet ve eğitim sağlanması gibi konularda bazı uluslararası kuruluşlar aracılığıyla yardımcı olacağı bilgisini paylaştı.

Japonya Büyükelçiliğinin açıklamasında, Cox's Bazar şehrindeki kamplara sığınan Rohingyalı (Arakanlı) Müslümanları ve bölgedeki ev sahibi toplulukları desteklemek için 17 milyon dolarlık ilave yardımda bulunulacağı bildirildi.

Kararın 30 Ocak'ta alındığı ifade edilen büyükelçilik açıklamasında, söz konusu kuruluşlar arasında şunlar sayıldı:

UNHCR (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği), 
IOM (Uluslararası Göç Örgütü), 
UNFPA (Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu), 
UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu), 
FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü), 
UNWomen (Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi), 
WFP (Dünya Gıda Programı) ve 
Japonya Platformu.

Bangladeş'in başkenti Dakka'daki Japonya Büyükelçiliğinin açıklamasında, Japon hükümetinin, Arakanlı (Rohingyalı) Müslümanların Bangladeş'e kitleler halinde sığınmaya başladığı 2017 yılının Ağustos ayından bu tarafa yerlerinden olan bu kişilere yardımcı olmaları için uluslararası kuruluşlara ve sivil toplum kuruluşlarına yaklaşık 95 milyon dolar bağışta bulunduğu, söz konusu ilave destekle toplam yardımın yaklaşık 112 milyon dolara ulaştığı dile getirildi.

Arakanlı Müslümanlara yönelik etnik temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çok büyük bölümü Müslüman olmak üzere binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmış, eylemler etnik temizliğe dönüşmüştü.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, 2017 yılının Ağustos ayından bu tarafa Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine yaklaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini ispat etmişti.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası insan hakları örgütleri, Rohingyalı (Arakanlı) Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak tanımlıyor.

Yorumlar (0)