Japonya'da süper tayfun alarmı verildi!

Japonya’da etkisini göstermeye başlayan Hagibis Tayfunu sebebiyle bir kişi yaşamını yitirdi. 27 bin hane elektriksiz kalırken, yüz binlerce kişi için tahliye uyarısı yapıldı. Tüm uçak ve tren seferleri iptal edildi.

DÜNYA 12.10.2019, 15:34
Japonya'da süper tayfun alarmı verildi!

Japonya'nın 5 aşamalı ulusal afet değerlendirme sisteminde en yüksek risk grubunu gösteren ve "süper tayfun" olarak isimlendirilen Hagibis Tayfunu sebebiyle, vatandaşlara günler öncesinden evden ayrılmama çağrısında bulunuldu.

Kamu otoriteleri tarafından yapılan uyarılar sebebiyle tüm ticari işletmeler, faaliyetlerini cumartesi günü askıya aldı. Riskli bölgelerde yaşayan sakinlere erzak stoklama çağrısı yapıldı.

Temel gıda maddeleri tükendi 

Marketlerde cumartesi sabah erken saatlerden itibaren temel gıda maddeleri tükendi. Birçok Japon vatandaşı, içme suyu başta olmak üzere evde gıda stoğu yaptı.

Riskli bölgelerde yaşayan sakinler, şiddetli rüzgarın camları kırabileceği olasılığına karşı pencerelerini kartonlarla kapladı. Cumartesi öğle saatleri itibariyle, Chiba, Tokyo ve Saitama eyaletleri başta olmak üzere tüm riskli bölgeler hayalet şehir haline geldi. 

Ulaşımda sıkıntılar yaşanıyor

Ülkede cumartesi etkisini göstereceği tahmin edilen tayfun sebebiyle tüm demiryolu şirketleri, seferlerini öğlen 12.00 itibariyle askıya alacağını bildirdi. Tren seferlerinin ne zaman normale döneceği bildirilmezken, risk değerlendirmesine göre seferlerin kademeli olarak başlayacağı ifade edildi. 

Tayfun, ülkedeki havayolu trafiğinde de aksamalara neden oldu. Farklı eyaletlerden yapılacak bin 600 üzerinde uçuş iptal edildi. Yetkililer, Japonya'ya seyahat etmeyi planlayan turistlere güncel ulaşım bilgilerini takip etme çağrısı yaptı. İptal edilen tren seferleri sebebiyle, Japonya'ya tatile gelen bazı turistler tren istasyonlarında mahsur kaldı.

27 binden fazla hane elektriksiz kaldı

Yerel otoriteler, Shizuoka, Tokyo, Gunma ve Wakayama'da 262 binden fazla kişiye yönelik tahliye emri verdi. 12 farklı eyalette toplam 5,6 milyon kişi için ise olası risklere dönük tahliye tavsiyesi verildi. İbaraki ve Chiba eyaletlerinde 27 binden fazla hanenin elektriksiz kaldığı kaydedildi.

Nehirlerdeki su seviyeleri kritik seviyeyi aştı

Japonya hükümetinin verileri, tayfunun yol açtığı şiddetli yağış sebebiyle ülkedeki birçok nehirde su seviyesinin kritik seviyeyi aştığını gösterdi. Nehirlere yakın bölgelerde yaşayan yerel sakinlere tahliye emirlerine karşı hazır olmaları uyarısı yapıldı. 

Japonya’da etkisini henüz göstermeye başlayan tayfun, ilk belirlemelere göre bir kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Chiba Eyaleti'nde devrilmiş bir arabada ölü olarak bulunan 40'lı yaşlarındaki bir erkeğin ölümüne tayfunun getirdiği şiddetli yağışın sebep olduğu kaydedildi. 

Yüksek alarm seviyesine geçildi

Japonya hükümeti, tayfuna karşı yüksek alarm seviyesine geçildiğini bildirdi. Ülkenin savunma gücü olan SDF'ye (Öz Savunma Kuvvetleri) mensup 17 bin personelin olası kurtarma çalışmalarını desteklemek için hazır olduğu kaydedildi. Mobil telefon operatörlerinin ise, muhtemel elektrik ve internet kesintilerine karşı Tokyo ve çevresindeki eyaletlerde ücretsiz mobil internet servisi sunacağı ifade edildi. 

Tayfun şiddetini artıracak

Japonya saati ile akşam 18.00'den sonra şiddetini daha da artıracağı söylenen tayfun sebebiyle yerel halka elektrik kesintileri, toprak kaymaları ve su baskınlarına karşı tetikte olma çağrısında bulunuldu.

Yorumlar (0)