Japonya'da Şinzo Abe'nin suikastçısı için idam beklentisi

Seçim konuşması yaptığı esnada Japonya eski Başbakanı Şinzo Abe'yi sokak ortasında öldüren saldırgan için idam cezası verilmesi yönünde Japonya'da büyük bir beklenti olduğu aktarıldı. 

DÜNYA 10.07.2022, 13:00 12.07.2022, 08:51
Japonya'da Şinzo Abe'nin suikastçısı için idam beklentisi

Tüm dünya, Japonya'da gerçekleştirilen kanlı suikastı konuşuyor. 

Geçtiğimiz cuma günü Japonya eski Başbakanı Şinzo Abe seçim konuşması yaparken Nara kentinde silahlı saldırıya maruz kalarak yaşamını yitirmişti.

Salı günü cenaze töreni yapılacak

Olayla ilgili soruşturma sürerken, suikast hadisesine ilişkin yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Dünyayı şoke eden suikastın failinin annesinin, iflası sebebiyle sorumlu tuttuğu bir dini gruba yakınlığı sebebiyle Abe'ye saldırı düzenlendiğini söylediği belirtildi.

Diğer taraftan Abe'nin cenazesi, Japonya’nın başkenti Tokyo'daki evine gönderildi. 

Dün Nara'daki hastaneden ayrılan cenaze arabası, Abe'nin naaşını Shibuya’daki ikametine götürdü. Salı günü Abe için ailesi ve yakınlarının katılacağı bir cenaze töreni gerçekleştirileceği kaydedildi.

Saldırıya ilişkin yeni ayrıntılar

Japonya eski Başbakanı Abe’nin katil zanlısı ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında yeni ayrıntılara ulaşıldı. 41 yaşındaki zanlı Tetsuya Yamagami'nin ifadesinde, olayda kullanmış olduğu silahı bantla birbirine yapıştırılmış 2 borudan ürettiğini ve 6 boruluk daha ölümcül bir çeşidinin de ürettiğini söylediği kaydedildi. 

Öte yandan "bomba yapmaya çalıştığını" ifadesinde itiraf eden zanlının, önceki seçim konuşmalarında da Abe'yi öldürme niyetiyle izlediği fakat eylemi gerçekleştirecek zamanı bulamadığı aktarıldı. Zanlının ifadelerinden hareket eden polis ekipleri, Yamagami'nin "kasıtlı bir şekilde mümkün olan en ölümcül silahı yapmaya çalıştığı" olasılığına yoğunlaştı.

İdam beklentisi

Soruşturma devam ederken bir taraftan da Japon vatandaşların da verilecek ceza konusunda beklentileri de tartışılıyor.

Alman yayın organı Bild'e açıklamalarda bulunan Japon kültürü uzmanı Dr. Takuma Melber, Japonya’da ciddi bir idam cezası beklentisi olduğunu ifade etti.

“İdam dışında bir seçenek göremiyorum"

Japonya’da en son 2021 yılından 3 kişinin asılarak idam edildiğine vurgu yapan Malber, “Açıkçası Japonya’da idama destek verenler çoğunlukta. Nüfusun yüzde 10’una yakını idam cezasına karşı. Abe’yi katleden saldırganın asılarak öldürülmesi ihtimal dahilinde. Abe’nin büyük bir devlet görevlisi olması nedeniyle bu suça karşılık ölüm cezasının talep edilmesi dışında farklı bir seçenek göremiyorum” açıklamasını yaptı.

Melber, “Bu durum, Almanya’da A. Merkel’in vurulması gibi bir durum. Abe’nin etkisi sebebiyle halkın büyük bir bölümü, Yamagami’ye idam cezası verilmesine destek verecektir.” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)