Japonya'da seçimin galibi LDP oldu

Eski başbakanlardan Abe Şinzo'nun öldürülmesinin gölgesinde, Sangiin (Danışman Meclisi) olağan vekil seçimi için bugün sandığa giden Japonya'da LDP (Liberal Demokrat Parti) seçimden zaferle ayrıldı.

DÜNYA 11.07.2022, 01:05
Japonya'da seçimin galibi LDP oldu

Ülke medyasında yer bulan haberler doğrultusunda, Başbakan Kişida Fumio önderliğindeki LDP ile ittifak ortağı Komeito, 125 sandalyenin 70'ini aşkın kısmını kazandı.

Böylelikle iktidar bloku 248 mensubu olan parlamento üst meclisinde çoğunluğu korudu ve anayasanın tekrar gözden geçirilmesi için gereken 166 sandalyeden oluşan barajı ilk defa aştı.

LDP'nin zaferiyle birlikte Başbakan Kişida'nın, göreve geldiği 2021 seçimindeki yetkisini de pekiştirmiş oldu.

Mecliste CDP'nin (Anayasal Demokrat Parti) sandalye sayısı ise 20'nin altına indi.

Anayasa değişikliği üstünde durulacak

Kişida ve üst seviye parti yöneticileri, başkent Tokyo'daki LDP merkezinde 8 Temmuz tarihinde katledilen ülkenin en uzun süre görev yürüten başbakanı Abe için sessiz bir şekilde dua etti.

Kişida, Abe'nin katledilmesiyle ilgili, "Demokrasinin en büyük temeli olan seçime şiddet yoluyla adeta meydan okundu. Seçimin yapılması büyük mana taşıyor. Demokrasiyi koruma altına almak için çok çalışmayı sürdüreceğim." dedi.

Anayasa değişikliğine yönelik planlarını ilerleteceğine dair söz veren Kişida, "Somut değişiklik tavsiyesinin derlenebilmesi için anayasa üzerindeki tartışmaları daha da derinleştireceğiz." diye konuştu.

2025'e dek ulusal seçim yok

Her üç senede bir gerçekleştirilen ve Sangiin'deki 248 koltuğun yüzde 50'sinin geleceğini belirleyen seçim için ülkede seçmenler bugün sandığa gitmişti.

Altı senelik dönemde görev icra etmek için yarışacak vekil adaylarının oylaması yerel saatle 20.00'de tamamlanmıştı.

2025'e dek ulusal seçim yapılmayacak.

Yorumlar (0)