Japonya'da bir "onurlu istifa" daha!

Siyasette de Japon geleneklerine olan bağlılıktan ödün verilmeyen Japonya'da bir onur istifası daha yaşandı. Seçimde hediye dağıttığı için suçlanan bakan istifa etti, Başbakan Abe Şinzo halktan özür diledi.

DÜNYA 25.10.2019, 10:01
Japonya'da bir "onurlu istifa" daha!

Japonya Ticaret Bakanı Sugawara Isshu, seçim yasasını ihlal ettiği iddiaları üzerine istifasını sunarken, Başbakan Abe Şinzo, Sugawara'nın istifasını kabul etti ve halktan özür diledi.

Japon Kyodo ajansında yer alan habere göre, Japonya Ticaret Bakanı Sugawara Isshu, Tokyo seçim bölgesinde destekçilerine taziye parası, ayrıca pahalı kavunlar ve yengeç gibi hediyeler göndererek ülkedeki seçim yasasını ihlal ettiği yönünde medyada hakkında çıkan haberlerin ardından görevinden istifa etti.

"Yapılması gereken çok şey varken ayrıldığım için özür dilerim"

Japonya Ticaret Bakanı Sugawara Isshu basına verdiği demeçte, hükümetin işleyişini aksatmak istemediği için istifa kararı aldığını belirterek, "Yapılması gereken çok şeyin olduğu bir zamanda görevden ayrıldığım için özür dilerim." dedi.

Japonya Başbakanı Abe Şinzo, Japonya Ticaret Bakanı Sugawara'nın istifasını kabul etti ve ticaret bakanlığı koltuğuna Kajiyama Hiroshi'nin geleceğini açıkladı.

Japonya Başbakanı Abe, Sugawara'nın atanmasından kendisinin sorumlu olduğunu ifade ederek, halktan özür diledi.

Japon medyasında, Sugawara hakkında, seçim kampanyasıyla ilgili yasaya aykırı olarak Tokyo bölgesindeki seçmenlere ekibi aracılığıyla pahalı kavunlar, yengeç, balık yumurtası gibi hediyeler, bir destekçinin ailesine başsağlığı parası verdiğini iddia eden haberler çıkmıştı. 

Japonya'nın seçim yasası siyasilerin kendi seçim bölgesindeki seçmenlere bağış yapmalarına izin vermiyor.

Japonlarda isim soyisim geleneği

Geleneklerin hiçbirinden en küçük taviz vermeyen Japonlar, isim ve soyisim konusunda da çok hassaslar. Soy kavramının çok önemli olduğu Japonya'da halk asırlardır isimlerini soyisimlerinin gerisinde kullanıyorlar. Uzak Doğu için yaygın olan bu geleneğe göre kişilerin soyisimleri önce yazılıyor, isimleri ise en sona geliyor. Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun ismi Şinzo, soy ismi ise Abe örneğinde olduğu gibi, geleneklerden ödün verilmiyor. Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun eşinin adının Abe Akie olduğu düşünülürse ismin hangisi, soyismin hangisi olduğu ortaya çıkıyor. Ancak Batılılar, Uzak Doğuluların isim ve soyismini yazarken kargaşaya neden olduğu gerekçesiyle ismi öne, soyismi ise arkaya yazma alışkanlığında ısrar ediyor.

Yorumlar (0)