Japonya'da akaryakıt fiyatları üst üste 4 hafta zirveyi gördü

Japonya’da üst üste 4 haftada akaryakıt fiyatları, son 7 senenin en yüksek seviyesine ulaşarak yeni bir rekor kırdı.

DÜNYA 04.11.2021, 17:42 05.11.2021, 15:05
Japonya'da akaryakıt fiyatları üst üste 4 hafta zirveyi gördü

Küresel anlamda ham petrol fiyatlarında yaşanan artıştan etkilenen ülkelerden biri olan Japonya'da, art arda 4 hafta akaryakıt fiyatları rekor kırdı. 

4 hafta üst üste rekor

Önceki haftaya göre, pazartesi günü normal benzinin perakende fiyatının 1.4 yen artarak 168.7 yene (1.48 dolar) yükseldiği duyurulurken, benzin fiyatında yaşanan artışın 9 haftadır kesintisiz bir şekilde devam ettiği aktarıldı.

Geçen ay Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığından yapılan açıklamada, 11 Ekim'de normal benzinin satış fiyatının litre başına 162.10 yene yükselerek 2014 yılının Ekim ayından beri görülen en yüksek seviyeye ulaştığı açıklanmıştı. 18 Ekim'de yeni bir rekor tazeleyen benzin fiyatları, litre fiyatı 164.6 yen seviyesine çıkmıştı. Üst üste rekor kıran normal benzin fiyatları, 25 Ekim’de son olarak 167.3 yeni görmüştü. Son gelişme ile beraber normal benzinin fiyatı art arda 4 hafta rekor kırmış oldu.

Arz talep dengesizliği kaynaklı

Son süreçte dünya genelinde ham petrol fiyatlarında bir artış görülmüş, söz konusu artışa dünyanın en büyük petrol üreticisi olan ABD'de, doğal afetler sebebiyle üretimin düşmesi ve pandemi sonrası ortaya çıkan ekonomik toparlanma neticesinde artan ihtiyacın sebep olduğu açıklanmıştı. Gaz arzındaki problemlerin sürmesi halinde, üretim için elektrik şirketlerinin petrole yönelme olasılığının da artış eğiliminde olan petrol fiyatlarında yukarı yönlü değişimlere yol açtığı öne sürülmüştü.

Yorumlar (0)