Japonya'da 126. imparator tahta çıktı!

Japonya’nın 126. İmparatoru Naruhito, geleneksel bir törenle imparatorluk tahtına çıktı.

DÜNYA 22.10.2019, 13:17
Japonya'da 126. imparator tahta çıktı!

Japon haber ajansı Kyodo, 126. Japon İmparatoru Naruhito'nun başkent Tokyo’da İmparatorluk Sarayı'nda gerçekleştirilen geleneksel bir törenle ülkede "kasımpatı" adı verilen imparatorluk tahtı ”Takamikura"ya çıktığını bildirdi. Japon İmparatoriçesi Masako'nun da resmen Miçoodai tahtına çıktığı kaydedildi. 

59 yaşındaki Naruhito, 190 ülke ve uluslararası kuruluştan 2 bine yakın kişinin katılım gösterdiği törende, "Anayasaya göre hareket edeceğime, devletin ve Japon halkının birliğinin sembolü olarak sorumluluklarımı yerine getireceğime söz veriyorum." diyerek yemin etti.

Şinzo Abe'den tebrik

Naruhito, törende "Korozen no go ho" ismi verilen ve 9’uncu yüzyılda imparator tarafından giyilen kahverengi tonlarında kuşaklı geleneksel bir elbise giydi.

Japonya’nın yeni imparatoru, tahta çıkma töreni öncesinde bazı tapınaklara da gitti. Başbakan Şinzo Abe, Naruhito'yu tahta çıkması dolayısıyla tebrik etti. Türkiye'den Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da tahta çıkma törenine katıldı.

Naruhito, babasının 30 Nisan günü ayrıldığı 30 yıllık imparatorluk makamını, 1 Mayıs günü teslim almıştı.

Akasaka Sarayı'na gidecekler

Taç giyme merasiminin ardından çift, 10 Kasım günü liderleri karşılamak amacıyla Akasaka Sarayı'na doğru yola çıkacak. Çift, üstü açık bir "Toyota Century" ile 4,6 kilometre yolu kamuya açık şekilde gidecek.

İmparator, 15 Kasım günü Japon tanrısına ikram "Daijousai" (İlk pirinç ikramı) törenine katılacak. Daijousai merasimi, Şinto inancının gizli ve kamuya kapalı ritüellerinden biri olarak biliniyor. Japon halkı mistik olarak kendilerini Güneş Tanrısı "Amaterasu"nun yarattığı inancına sahip. 

Naruhito, kasım boyunca ülke sathında birçok tapınağı da ziyaret gerçekleştirecek.

550 bin hükümlüye af çıktı

Japon hükümeti, Naruhito'nun Takamikura’ya oturmasıyla ülke genelinde 550 bin hükümlü için af çıkarıldığını bildirdi. Af, trafik ihlâlleri ve seçim hilelerini içeriyor. 

Babası Akihito’nun 1989 yılındaki taht merasimlerinde ise 2,5 milyon hükümlü için af çıkarılmıştı.
 

Yorumlar (0)