Japonya Başbakanı: “Kuzey Kore’den fırlatılan balistik füze Japonya’ya düştü” 

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Kuzey Kore’nin iki balistik füze denediğini ve bunların Japonya açıklarına düştüğünü açıkladı. 

DÜNYA 19.10.2021, 10:52 19.10.2021, 11:05
Japonya Başbakanı: “Kuzey Kore’den fırlatılan balistik füze Japonya’ya düştü” 

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Kuzey Kore’nin iki balistik füze denediği hakkında ulusal basına demeç verdi. Füzelerin Japonya açıklarına düştüğünü belirten Kishida, olayda ölen ya da yaralanan birinin bulunmadığına dikkat çekti. 



Eylül ayından beri füze denemeleri yapılıyor 

Kuzey Kore, eylül ayından bu yana balistik füze denemeleri yapıyor. 15 Eylül tarihinde kısa menzilli balistik füze, 28 Eylül tarihinde ise yeni geliştirilmiş hipersonik balistik füze denemeleri yapıldı. Bu durumu "oldukça talihsiz" olarak niteleyen Kishida, Japon askeri unsurlarının bölgede güvenliğin sağlanması için hazırlıklı olduğunu bildirirken olası acil durumlar karşısında da tam tedbir içinde bulunulduğunu aktardı. 

Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu ise bir basın toplantısı düzenledi ve bu füze denemelerinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları ile örtüşmediğini; Japonya'nın ise aleyhine olduğunu belirterek Kuzey Kore'yi kınadı. 



Japonya, durum analizleri yapıyor 

Japonya Savunma Bakanı Kişi Nobuo, füze denemeleri hakkında detay vermezken bu durumun hem hükümet hem de savunma bakanlığı tarafından analiz edildiğini aktardı. Japonya Sahil Güvenliği ise füzelerin düşme ihtimalinin bulunduğu bölgelerdeki gemilere alarm verildiğini bildirdi. 



Güney Kore de durumdan şikayetçi 

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre füzelerden biri, Kuzey Kore'nin doğu kıyısındaki Sinpo bölgesinden Japon Denizi'ne yerel saat ile 10.17'de fırlatıldı. Ulusal gazetelerin Güney Kore askeri kaynaklarına dayandırdığı habere göre diğer füze ise denizaltından fırlatıldı. Fakat konu ile ilgili ayrıntılı açıklama Kuzey Kore ya da Japonya'dan gelmediği için bu bilgilerin doğru olup olmadığı bilinmiyor. 

Yorumlar (0)