Japonya 1 milyon ton radyoaktif suyu okyanusa dökecekti! Yeni gelişme...

Japonya gelen tepkiler üzerine 1 milyon tonun üzerindeki okyanusa dökeceği suya ilişkin kararını ileri bir tarihe erteledi.

DÜNYA 24.10.2020, 22:01
Japonya 1 milyon ton radyoaktif suyu okyanusa dökecekti! Yeni gelişme...

2011 senesinde gerçekleşen tsunami felaketi sonrası hasar gören Fukuşima’daki nükleer santralde sızıntı gerçekleşmiş ve radyoaktif sular orada bulunan dev tanklara depolanmaya başlanmıştı.

Aradan geçen 9 senelik zaman diliminde santral bölgesindeki su depolama tankları yavaş yavaş dolmaya başladı.

Depolayacak alan kalmadığı için okyanusa boşaltılacaktı

Yetkililer tarafından artık suyun depolanacağı bir alan kalmadığı için yaklaşık 1 milyon tonun üzerindeki radyoaktif suyun okyanusa boşaltılabileceği ifade edilmişti.

Hükümet, bu haftanın başında nükleer santralde bulunan atık suyun Büyük Okyanus’a boşaltılacağını resmi olarak doğrulamıştı.

Karar tepki gördü

Yetkililerin bu suyun çok ciddi bir filtrasyon işleminden geçeği ve çevreye herhangi bir zararının bulunmayacağı söylense bile alınan bu karar çevre örgütleri tarafından büyük bir tepki gördü.

Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşu Greenpeace’in yapmış olduğu bir araştırmada, söz konusu olan radyoaktif suyun insan DNA’sına zarar verme potansiyeline sahip tehlikeli bir radyoaktif madde içeriyor.

Karar henüz çıkmadı

Japonya’nın Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Kajiyami Hiroşi, düzenlemiş olduğu basın toplantısında, Fukuşima’da yaklaşık olarak 1,2 milyon tonluk işlenmiş suyun akıbetine dair Salı günü karara varılabileceği ifade edildi.

2022 senesinde depolama kapasitesi dolacak

Kajiyami, ilgili ajans ve bakanlıkların konuyu detaylı olarak incelemesi gerektiğini kaydetti. Öte yandan atık suyun depolandığı tesisin su tankı kapasitesinin ise 2022 senesinin yaz aylarında dolması bekleniyor.

Yorumlar (0)