Japonya, 1 Ekim itibarıyla Covid-19 tedbirlerini esnetiyor

Japonya’nın yeni tip koronavirüse karşı tedbirleri 1 Ekim itibarıyla kaldırıyor. Temmuz ayında OHAL başlatan Japonya, vaka sayılarının yüksek olmasına karşın hem kurallarını esnetiyor hem de yurt dışından gelen kişilerde karantina koşullarını hafifletiyor. 

DÜNYA 28.09.2021, 09:40 29.09.2021, 09:30
Japonya, 1 Ekim itibarıyla Covid-19 tedbirlerini esnetiyor

Mevcut yönetmelikte uygulanan Covid-19 tedbirleri kapsamında yurt dışından gelenler, 3 gün boyunca karantinaya giriyordu. Tesisteki 3 günlük karantinanın ardından ise herkes kendi evinde ya da otelinde 11 gün zorunlu karantinasını devam ettirip 14 gün boyunca karantinada kalıyordu. 

Karantina, 10 güne düşürüldü 

Japonya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre ülkeye girişlerde uygulanan 14 günlük karantinada esnemeye gidildi. Aşılarını yaptırıp da ülkeye gelen kişiler artık ilk 3 günlük zorunlu karantinaya girmeyecek. Direkt olarak ev/otel karantinasına girecek olan yolcular, 10 gün boyunca kendilerini izole ettikten sonra PCR testi yaptıracak. 10’uncu günün sonunda yapılan testin negatif çıkması durumunda karantina sonlanacak. 

1 Ekim’de yürürlüğe girecek yeni uygulamada Pfizer/BioNTech, AstraZeneca ve Moderna aşıları kabul edilecek.  



Esnemeler, her ülkeyi kapsamıyor 

Öte yandan Japonya, bu esnemenin her ülke vatandaşı için geçerli olmadığını bildirdi. Tobago, Trinidad, Surinam, Filipinler, Peru, Kolombiya, Kosta Rika ve Arjantin’den Japonya’ya gelen yolcular, 6 gün boyunca zorunlu tesis karantinasında kalacak ve kalan 8 günü de zorunlu izolasyon süreci olarak tamamlayacak. 

Japonya’da yaşamayanlar ülkeye kabul edilmiyordu 

Japonya, pandemi döneminde uzun süredir kendi vatandaşı olmayanların ve oturum izni bulunmayan yabancıların ülkeye girmesine izin vermiyordu. Olimpiyatlar döneminde dahi yabancı ziyaretçi ve seyirci kabul etmeyen hükümet, yakın zamanda bu kuralın esnetileceğine dair sinyaller verdi. 

Kabine Baş Sekreteri Kato Katsunobu, hangi ülkelerden turist geleceğine, “yurt dışındaki ülkelerin salgın gidişatına göre” karar verileceğini bildirdi. 



19 eyaletteki OHAL uygulaması kaldırılıyor 

Japonya hükümeti, Covid-19 tedbirleri kapsamında 19 eyalette uygulanan olağanüstü halin kaldırılmasına onay verdi. Ulusal haber ajansının aktardıklarına göre Kabine Üyesi Nişimura Yesutoşi, OHAL’in kaldırılmasının ekonomik faaliyetlere olumlu etki edeceğini söyledi. 

Alkol satışlarında düzenlemeye gidiliyor 

Nişimura, alkol satışlarının yenide başlayacağını fakat bu konuda düzenlemeye gidileceğini bildirdi. İşletmelerin çalışma saatlerinin de kademeli olarak değiştirileceğini ve artık daha uzun çalışma saatlerinin olacağını ifade eden Nişimura, toplu etkinliklerdeki maksimum seyirci kısıtlamasının da hafifletileceğini kaydetti. 


Vaka sayılarının yeniden yükselmesi bekleniyor 

Karantina, izolasyon ve diğer kuralların esnetileceğinin duyurulmasının ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Tamura Norihisa ise OHAL’in kaldırılmasından sonra, bir süredir düşüte olan vaka sayılarının yeniden yükseleceğini ifade etti. Havaların soğumasının da vaka sayılarını artırma ihtimalinin olduğuna değinen Tamura, halka “önlem alın” çağrısında bulundu. 

İlk kez OHAL’siz Japonya 

Başkent Tokyo’da OHAL, temmuz ayında yürürlüğe girmiş ve olimpiyatlar boyunca uygulanmıştı. Nisan 2021 tarihinden bu yana ülke ilk kez OHAL’siz dönemine girecek. Danışman Heyeti’nin verdiği tavsiye kararı sonrasında Suga Yoşihide, yeni kararlaır bu hafta içinde resmi kararla duyuracak. 

Yorumlar (0)