Japon kenti "yağmurluk" duasında!

Japonya'nın Osaka şehri, vatandaşlardan yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarını tedavi eden personel için koruyucu donanımların yetersiz kaldığı hastanelere plastik yağmurluklar bağışlamaları için acil bir talepte bulundu. Şehirde bazı sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman olarak çöp poşeti giydiği aktarılıyor.

DÜNYA 15.04.2020, 14:30
Japon kenti "yağmurluk" duasında!

Japonya'da koruyucu tıbbî ekipman eksikliği çekiliyor. Geçen hafta başkent Tokyo ve en büyük şehirlerden biri olan Osaka da dahil olmak üzere 6 bölgede olağanüstü hal (OHAL) ilan edilen ülkedeki hastanelerde kişisel koruyucu malzemelerin boşluğu doldurulmaya çalışılıyor.

Bu kapsamda sıkıntıdan en çok etkilenen Osaka'nın şehir internet sitesinde bir uyarı yayınlanarak herhangi bir renk ve stildeki yağmurlukların koruyucu ekipman olarak kabul edilebilir olduğu söylendi.

Osaka Belediye Başkanı Ichiro Matsui, bugünkü bir toplantıda, tıbbî tesislerdeki her türlü koruyucu ekipmanın tehlikeli bir şekilde yetersiz kaldığını söyledi.

"Bazıları çöp torbaları giyiyor"

Evlerinde kullanılmayan plastik yağmurluklara sahip olan ya da bir stoku olan herkesten iletişime geçmesini talep eden Matsui, "Bazı çalışanlar çöp torbaları bile giyiyorlar” dedi.

Japon sağlık çalışanları, haftalardır sağlık kuruluşlarında N95 maskeleri ve plastik önlükler gibi yeterince gelişmiş kişisel koruyucu donanımlara sahip olmadıklarını, olsalar da bu malzemelerden yeteri sayıda bulunmadığı konusunda uyarıda bulunuyorlar. Bazı hemşireler, maskeleri yeniden kullanmak zorunda kaldıklarını açıklıyorlar.

Sağlık Bakanı Katsunobu Kato, geçen hafta endüstri liderleriyle bir araya gelerek maske ve diğer önemli tıbbî malzeme üretimini artırmak için baskı yapmıştı. Ancak henüz geniş çaplı bir sonuç alınmamış gözüküyor.

"Her haneye iki maske"

Öte yandan birçok vatandaş Başbakan Shinzo Abe'nin iki hafta önce Japonya'daki her haneye göndermeyi taahhüt ettiği, sosyal medyada yaygın olarak alay edilen bir plan olan yeniden kullanılabilir bez yüz maskelerini almaya başladıklarını söyledi.

Hane halkının sayısına bakılmaksızın "iki maske" verileceği açıklandığından "iki maske" etiketi altında birçok sosyal medya kullanıcısı geniş çapta eleştirilerde bulunuyor.

Japonya'da Covid-19 salgınından şu ana dek etkilenen vaka sayısı 8 bin 100'e, yaşamını yitirenlerin sayısı ise 146'ya ulaştı. 

Yorumlar (0)