İzlanda parlamentosunda kaos! Yeniden sayım yapıldı, kadınlar çoğunluğu kaybetti

İzlanda’daki parlamento seçimleri çok ilginç olaylara sahne oluyor. Cumartesi günü yapılan parlamento seçimlerinin kadın vekillerinin üstünlüğü ile bittiği ilan edilse de bugün yapılan son sayımda kadın vekillerin çoğunluğu elde edemeyerek vekil sayısının 30’da kaldığı açıklandı.

DÜNYA 27.09.2021, 13:10 28.09.2021, 10:17
İzlanda parlamentosunda kaos! Yeniden sayım yapıldı, kadınlar çoğunluğu kaybetti

 İzlanda’da Cumartesi günü yapılan parlamento seçimlerinde sayım krizi yaşanıyor. Dün açıklanan ve henüz resmi olmayan seçim sonuçlara dayanılarak kadın vekillerin 63 sandalyeden 33’ünü elde ederek parlamentoda çoğunluğu kazandığı söylenmişti. Ancak dün akşam tekrar yapılan sayımın ardından kadın vekil sayısının 30’da kaldığı ve kadınların elde ettiği çoğunluğu kaybederek çoğunluğu yeniden erkek vekillerin aldığı ilan edildi. Ulusal Seçim Komisyonu henüz resmi sonuçları dünyaya duyurmadı.

İzlanda kadınların aktif olarak rol aldığı bir ülke

  İzlanda’da dünkü sonuçlara göre ilk sayımda kadın vekillerin çoğunluğu alması Avrupa’da basını tarafından ‘tarihi bir olay’ olarak servis edilmişti. İzlanda’da 2017’de gerçekleşen seçimlerde 24 kadın vekil seçilmişti. Ayrıca bu sene Mart ayında açıklanan Dünya Ekonomik Forumu raporunda tam 12’nci kez dünyada en fazla cinsiyet eşitliğine sahip ülke seçilerek de konuşulmuştu. İzlanda 1980'deki seçimler sonucunda dünyada bir kadın cumhurbaşkanına sahip ilk ülke olmuştu.

 Dünyada şu anda İzlanda’nın haricinde sadece 5 ülke meclisinin yarısından fazlasında kadın temsilci bulunuyor. Ruanda’da alt meclisin yüzde 61’ini kadınlar oluşturuyor. Küba yüzde 53 kadın vekil oranıyla tüm dünyada ikinci sırada yer alırken, Meksika, Nikaraguave Birleşik Arap Emirlikleri’nde erkeklerle kadınların temsil oranı eşit. Avrupa’da ise sadece 2 ülkede oranlar yarıya yakın. İsveç’te kadın vekillerin oranı yüzde 47 olurken, Finlandiya da ise bu oranını yüzde 46 olduğu biliniyor.

Yorumlar (0)