İtalyan mafyasına darbe: "Babaların Babası" yakalandı

İtalyan mafya yapılanması Cosa Nostra'nın Matteo Messina Denaro, 30 yıl boyunca atlattığı güvenlik güçlerinden bu kez kaçamadı. 60 yaşındaki liderin, muayene için gittiği özel bir klinikte yakalanması, İtalya'da gündeme oturdu. İtalya Başbakanı Meloni, "Bu tarihi bir an, mafyaya darbe indirdik." dedi.

DÜNYA 16.01.2023, 16:01 Hakan Öksüz
İtalyan mafyasına darbe: "Babaların Babası" yakalandı

İtalya'da azmettiricisi olduğu cinayetler ve işlediği pek çok yüzünden müebbet hapis cezasına çarptırılan mafya lideri Matteo Messina Denaro, 30 yıl boyunca güvenlik güçlerinden kaçmayı başarmıştı. Yıllarca yeni tek bir fotoğrafı bile çekilemeyen Cosa Nostra'nın lideri Denaro'nun yakalandığı haberi, İtalya'da sevinç yarattı.

Özel bir klinikte gözaltına alındı

Mafya liderinin yakalanma haberi, "Carabinieri" adlı İtalyan Jandarması'nda General Pasquale Angelosanto tarafından duyuruldu. Yürütülen istihbarat çalışmalarında firari mafya lideri Denaro'nun özel bir klinikte tedavi olacağının bilgisini alan jandarma, operasyon için düğmeye bastı. 60 yaşındaki mafya lideri, gittiği özel klinikte gözaltına alındı.

Edinilen bilgilere göre Denaro, güvenlik gerekçesiyle gizli bir yere götürüldü. Godfather filmine de konu olan "Cosa Nostra" adlı mafya yapılanmasının büyük patronu olan Matteo Messina Denaro'nun yakalanması, İtalya'da gündemin bir numaralı konusu oldu. 

Çok sayıda cinayetin emrini verdi

Mafyaya karşı verdikleri mücadele ile İtalya'da halk kahramanı olarak görülen Giovanni Falcone ve Paolo Borsellino adlı yargıçların, Denaro'nun emriyle suikasta kurban gittiği söyleniyor. 1993 yılında Roma, Milano ve Floransa'da düzenlenen bombalı saldırılarda emri veren kişinin de Denaro olduğuna kesin gözüyle bakılıyor. 
Cosa Nostra'nın önceki lideri Salvatore (Toto) Riina'dan sonra örgütün başına gelen Denaro, 1993'te hapisten kaçmıştı. Denaro, geniş bilgi ağı ve gücünü kullanarak 30 yıldır polisten kaçıyordu. 

Giorgia Meloni: "Mafyaya darbe indirdik"

İtalya'nın sağcı başbakanı Giorgia Meloni, mafya lideri Denaro'nun yakalanmasıyla ilgili bir açıklama yayımladı. Operasyonu düzenleyen jandarmayı ve İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi'yi tebrik eden Meoni, "Devlet, mafya karşısında geri çekilmedi. Salvatore (Toto) Riina'nın yakalandığı günün yıl dönümü arifesinde bir başka büyük mafya lideri gözaltına alındı. Mafyaya darbe indirdik, bu tarihi bir olay." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)