İtalyan mafyası yöntem değiştirdi

İtalya'da organize suç ve mafya yapılanmalarının, son dönemlerde suç işleme yöntemlerinde değişikliğe giderek daha az şiddet uyguladığı, bunun yerine daha çok sessizce sızma yöntemini kullandığı belirtildi.

DÜNYA 22.09.2021, 20:28 23.09.2021, 13:29
İtalyan mafyası yöntem değiştirdi

DIA'in (Mafya ile Mücadele ve Soruşturma Birimi) Parlamento'ya sunduğu, İtalyan medyasına da yansıyan raporda, organize suç ve mafya örgütlerinin ülkenin tamamında çıkarı olduğu kaydedildi.

Bahse konu rapor, Ndrangheta, Cosa Nostra, Camorra ve Stidda gibi örgütlerin, ciddi miktarlara varan birikimleri ve kendilerine yakın beyaz yakalı devlet çalışanları üstünden girişimcilik yetenekleriyle her yere sızabildiğini ortaya koydu.

Daha az şiddet uyguluyorlar

Suç örgütlerinin, kendi çıkarları için eskisine kıyasla daha az şiddete başvurduğu ve daha çok 'sessizce sızma' yöntemini kullanmayı tercih ettiği belirtilen raporda, örgütlerin, bunu gerçekleştirirken, özellikle COVID-19 (yeni tip koronavirüs) salgınının sebep olduğu acil durum ortamından faydalandığı ve bu dönemde sızma eğilimlerinde artış yaşandığı ifade edildi.

Raporda, söz konusu örgütlerin operasyonel dikkatlerini, pandemi ve kısıtlamalardan etkilenen sektörler için hükümetin, AB'den (Avrupa Birliği) sağladığı ve Ulusal Toparlanma Fonu olarak dağıtacağı kaynağa verebileceğinin altı çizildi.

Ayrıca raporda, 2020 yılının ikinci döneminde, kolluk kuvvetlerinin operasyonlarında suç örgütlerinin 287 milyon 441 bin avro (3 milyar lira) değerindeki varlığına el konulduğu, bunun senenin ilk 6 aylık dönemine nazaran 3 kat fazla olduğu belirtildi.

Bahse konu raporda, İtalyan mafya örgütleri arasında en küreselleşen örgütün dünya çapında uyuşturucu kaçakçılığındaki faaliyetleriyle bilinen Ndrangheta olduğu, bu örgütün özellikle Latin Amerika bölgesinde ilaç üretici şirketlerle iş birliği arayışındaki bir holding görüntüsü verdiği kaydedildi. 

Yorumlar (0)