İtalyan havayolu firması Alitalia, son uçuşunu gerçekleştirdi 

İtalya’nın 75 senelik havayolu firması Alitalia, Caliari-Roma uçuşu sonrasında faaliyetlerini sonlandırdı. Airbus 320 tipli uçak, 180 yolcusuyla indiği Roma Fiumicino Havaalanı’nda bir devri kapattı. 

DÜNYA 15.10.2021, 15:30
İtalyan havayolu firması Alitalia, son uçuşunu gerçekleştirdi 

İtalya merkezli Alitalia havayolu şirketi, 75 senelik uçuş hayatını dün geceki son uçuşuyla noktaladı. AZ1586 sefer sayılı son uçuşunu Cagliari kentinden başkent Roma’ya yapan Airbus320 tipli uçak, 180 yolcusu ile Roma Fiumicino Havaalanı’na inerek hizmet hayatına son verdi. 



1960’larda Avrupa’nın önde gelen şirketiydi 

16 Eylül 1946 senesinde kurulan Alitalia, 1960’lı senelerde Avrupa’nın önde gelen havayolu firmasıydı. Özellikle son 30 senelik dönemde mali krizleri ile adından sıkça söz ettiren firma, kriz eşiğinden çıkamayarak sürekli geriye gitti. 



Bu süre zarfında İtalyan hükümetleri, Alitalia’ya pek çok kez maddi destek sağladı ve firmayı defalarca iflasın eşiğinden kurtardı. Avrupa Birliği, İtalyan hükümetlerinin “mali desteği durdurma kararı” vermesine karşılık hükümetler tarafından son 20 senede 13 milyar avro civarında acil durum kredileri sağlandı. Alitalia, bu krediler sayesinde bugüne kadar gelebildi. 



Hollanda ve BAE ile ittifak kurdu 

Alitalia bir dönem Birleşik Arap Emirlikleri’nden Etihad Havayolları ve Hollanda’dan da KLM ile iş birliği kurarak sefer maliyetlerini düşürmeye çalışsa da 2020 senesinde patlak veren Covid-19 salgını ve ardı ardına uygulanan karantinalar sebebiyle ekonomik olarak iyice dibe vurdu. 



Şubat 2021’de İtalya’da göreve gelen Başbakan Mario Draghi ve kabinesinin, Alitalia’nın kurtarılması ve kredi taleplerinin yanıtsız bırakılmasına müsaade etmesiyle birlikte 75 yaşındaki şirketin de sonu gelmiş oldu. Alitalia’nın kapanacağı, 2021’in yaz aylarında kesinleşti. İşini kaybetmekle karşı karşıya olan yüzlerce kişi ise o dönemde pek çok protesto eylemi gerçekleştirdi. 



Yeni firma: ITA 

Alitalia’nın dünkü on uçuşunun ardından kapanmasıyla birlikte İtalyan hükümetinin sahipliğinde yeni bir havayolu firması kuruldu. “İtalyan Hava Taşımacılığı” anlamına gelen “Italia Trasporto Aero” (ITA) isimli yeni firmaya 720 milyon avroluk yatırım yapıldı. Yeni firmanın ilk seferi ise yarın sabah gerçekleştirilecek. ITA, Alitalia’nın 10 bin 500 çalışanından 2 bin 800 kadarını yeni firmada işe alacağını açıklamasının üzerine yeni firmaya binlerce başvuru gerçekleşti. ITA, 52 uçağı ile birlikte faaliyetine başlayacak ve bu uçakların bir kısmı da Alitalia’dan alınacak. Filodaki uçak sayısının 2025 sonuna kadar ise 105’e çıkarılması bekleniyor. 









Yorumlar (0)