İtalya’daki kaolisyon krizi çözülemeyince başkan ve hükümet istifa etti!

İtalya'da 13 Ocak’ta dörtlü koalisyondan Italia Viva (Iv) partisinin ayrılması ile başlayan kriz çözülemeyince, Başbakan Giuseppe Conte ve hükümeti istifa etti. Eğer kısa sürede hükümet kurulamazsa ülkede erken seçime gidilmesi bekleniyor.

DÜNYA 26.01.2021, 16:30 27.01.2021, 14:11 Hanife
İtalya’daki kaolisyon krizi çözülemeyince başkan ve hükümet istifa etti!

İtalyan Başbakanı Giuseppe Conte ve hükümeti istifa ettiğini duyurdu.

Hükümeti oluşturan dörtlü koalisyondan en küçük ortağı Italia Viva (Iv) partisinin 13 Ocak'ta hükümetten ayrılması ile koalisyonda kriz baş göstermişti.



Başbakan istifa etti

Krizin çözülemeyince parlamentodaki çoğunluğunu kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Başbakan Giuseppe Conte ve hükümeti istifa etmek durumunda kaldı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Conte’nin istifasını alan Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın, yarından itibaren parlamentodaki siyasi partilerle istişarelere başlanacağı belirtildi.



Erken seçim kapıda

İstifanın ardından İtalya basınında yer alan senaryolardan bir tanesi Conte’nin, daha sağlam çoğunluğa sahip geniş katılımlı bir kaolisyon ile yeni bir hükümet kuracağı düşünülüyor.

İtalya’da kısa sürede hükümet kurulamaması durumunda erken seçime gidilmesi bekliyor.

Anketlere göre eğer erken seçim olursa seçimi halen muhalefette olan sağ ittifakın kazanacağını gösteriyor.



Kriz süreci

Başbakan'ın istifasına giden kriz süreç, koalisyonun küçük ortaklarından Yaşayan İtalya Partisi'nin(Italia Viva (Iv) )13 Ocak'ta hükümetten ayrılması ile başladı.

Yaşayan İtalya partisinin lideri ve eski başbakanlardan olan Matteo Renzi, AB’nin sunduğu salgın yardım fonunun yönetimi gibi bazı hususlarda anlaşmazlık yaşandığı sebebiyle hükümetten ayrılmıştı.

Geçen hafta 2. Conte hükümetinin parlamentoda yaptığı güven oylamasında, Yaşayan İtalya'nın ret değil çekimser oy kullanması ile geçebilmişti.

Fakat bu hafta parlamentoda yapılması planlanan başka bir oylamada, hükümetin çoğunluğa ulaşamayacağı ihtimali üzerinde duruluyordu.

Yorumlar (0)