İtalya ve Fransa, Doğu Akdeniz'den çekildi!

İtalyan ENI ve Fransız Total enerji şirketleri, Rumların sözde münhasır ekonomik bölgesindeki sondaj çalışmalarını bir süreliğine durdurmaya yönelik karar aldı. 

DÜNYA 05.05.2020, 11:18
İtalya ve Fransa, Doğu Akdeniz'den çekildi!

İtalya ve Fransa, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ile petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Doğu Akdeniz'den çekildi. 

İtalyan ENI ve Fransız Total enerji şirketleri, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sözde münhasır ekonomik bölgesinde planlanmış sondaj çalışmalarını, yaklaşık bir sene ertelediklerini Rum yönetimine iletti. 

Cyprus Mail gazetesinin haberine göre, ENI ve Total konsorsiyumu, Doğu Akdeniz'de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) sözde münhasır ekonomik bölgesindeki 6'ncı parselde yapmayı düşündükleri sondaj faaliyetlerini, 2010 yılının Mart veya Nisan ayına kadar ertelediğini resmi olarak bildirdi. 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Hükümet Sözcüsü Kyriacos Koushios, iki enerji şirketinin, erteleme hususunda hükümete bilgi verdiğini onayladı. 

Koushios, İtalyan ENI ve Fransız Total enerji şirketlerinin, sondajlar için ayırdıkları sermaye harcamalarını iptal etmemelerini "sevindirici haber" olarak değerlendirdi. 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Mısır ile 2003 yılında, Lübnan ile 2007 yılında ve İsrail ile 2010 yılında sözde münhasır ekonomik bölge sınırlandırma anlaşmaları imzaladı. Söz konusu anlaşmalar, Kıbrıslı Türklerin haklarını adeta hiçe saydı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Türkiye tarafından kabul edilmeyen anlaşmaların, uluslararası hukuku ihlâl ettiği her fırsatta dile getirildi. 

Rum yönetiminin bölgedeki tek taraflı girişimlerine rağmen Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yetkilileri, Doğu Akdeniz'de iş birliğinden yana olduklarını bildirdi. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafından Rumlara hidrokarbon kaynaklarına ilişkin sunulan iş birliği önerileri, birçok defa reddedildi.

Türkiye, 2011 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması ve 2019 yılında Libya ile Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası imzaladı.

Diğer yandan Türkiye, Doğu Akdeniz'de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) alınan ruhsat bölgelerinde sondaj ve sismik arama faaliyetlerini kesintisiz sürdürüyor.

Yorumlar (0)