İtalya'dan büyük iddia! Bugün istifa edecek...

İtalya'nın koalisyon ortağı 5 Yıldız Hareketi'nin lideri ve Dışişleri Bakanı Di Maio'nun Çarşamba günü istifa edeceği iddia edildi.

DÜNYA 22.01.2020, 10:20 22.01.2020, 15:55
İtalya'dan büyük iddia! Bugün istifa edecek...

Reuters haber ajansının haberine göre İtalya'da koalisyon ortağı 5 Yıldız Hareketi'nin lideri ve Dışişleri Bakanı Luigi di Maio, Çarşamba günü (bugün) hareketin liderliğinden istifa edecek.

5 Yıldız Hareketi'nden bir kaynağa dayandırılan haberde Dışişleri Bakanı Di Maio, sabah saatlerinde kendi partisinden diğer bakanlarla bir araya gelecek, öğleden sonra ise partisinin alacağı bir toplantıda ise parti liderliğinden istifasını açıklayacak. Di Maio ve sözcüsü, iddialara dair henüz bir açıklama yapmadı.

Seçimden hemen önce istifa edebilir

Di Maio'nun istifası hükümetin çöküşüne sebep olmayacak olsa da partisi içindeki büyük yarıkları göz önüne serecek ve koalisyon ortağı Demokrat Parti'nin güvenini sarsacak.

Eğer istifa ederse 5 Yıldız Hareketi'nin liderinin kararı, Emilia Romagna bölgesindeki yerel seçimlerden sadece birkaç gün önce gelmiş olacak.

2018'den beri çok popülarite kaybetti

5 Yıldız Hareketi, 2018 genel seçimlerinde toplam oyun %33'ünü alarak oldukça büyük bir başarıya ulaşmış ve koalisyon ortağo olmuştu, ancak parti gün geçtikçe İtalyan halkının tepkisini çekmeye başladı ve güncel anketlerde sadece %15 oy oranına olaşmaya başladı.

2018 seçimlerinin sonucunda tek başına iktidar olamayan parti, Matteo Salvini'nin Kuzey Ligi (Lega Nord) partisiyle koalisyon kurmuştu. Salvini'nin koalisyondan ayrılma kararı üzerine Di Maio'nun partisi, Demokrat Parti'yle koalisyon kurmuştu.

Bakanlığa devam edecek

Sadece 31 yaşındayken partinin başına geçen Luigi di Maio, Demokrat Parti'yle koalisyon kurmaktan çekinse de 5 Yıldız Hareketi'nin lideri Beppe Grillo'nun ısrarı üzerine koalisyona katıldı. Di Maio, Kuzey Ligi'yle yapılan koalisyonda Başbakan Yardımcısı, İş Bakanı ve Sanayi Bakanı iken Demokrat Parti'yle yapılan koalisyonda ise Dışişleri Bakanı oldu. Luigi di Maio'nun 5 Yıldız Hareketi liderliğini bırakmasına rağmen bakanlık görevine devam etmesi bekleniyor.

Partinin İtalyan Parlamentosu'nun iki kamarada bulunan vekillerinin 30'dan fazlası, 2018 seçimlerinden bu yana görevlerinden ayrıldı. Vekillerin bir kısmı görevlerinden istifa ederken bir kısmı da parti tarafından üyelikten atıldı. Böylelikle partinin üst kamara olan Senato'daki çoğunluğu büyük tehlikeye girdi.

Başbakan Conte de konuştu!

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Dışişleri Bakanı Di Maio'nun parti liderliğinden istifa edeceği iddiaları hakkında konuştu.

Conte, "Bekleyip görelim. İddialar hakkında yorum yapmayı sevmiyorum. Di Maio görevini bırakırsa kararına saygı duyarım çüknü böylesi bir adımı büyük sorumlulukla atacağından eminim" diye konuştu.

Di Maio'dan sonra kim gelecek?

31 yaşındaki İtalyan'ın istifasının ardından geçici bir süre partinin içişleri komitesinin başkanı Vito Crimi parti lideri olacak. Mart ayında yapılacağı tahmin edilen parti kongresinde ise yeni lider adayları arasında Başbakan Conte, Sanayi Bakanı Stefano Patuanelli ve eski bir millet vekili Alessandro Di Battista olduğu iddia ediliyor.

Yorumlar (0)