İtalya'da sağ hükümet kuruldu, kabine listesi açıklandı!

İtalya'da seçimi kazanan ve ülkenin ilk kadın başbakanı olan Giorgia Meloni, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'dan yeni hükümeti kurma görevini aldı. Sağcı lider, bu görüşmenin ardından kabine listesini açıkladı. İşte İtalya'nın yeni sağ koalisyon hükümetinin kabinesindeki isimler...

DÜNYA 21.10.2022, 21:14 Hakan Öksüz
İtalya'da sağ hükümet kuruldu, kabine listesi açıklandı!

İtalya'da 25 Eylül'de yapılan genel seçimlerin sonucu, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin hoşuna gitmedi. Aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisinin (FdI) lideri olan Giorgia Meloni, seçimi kazanan isim oldu. Sağ ittifakın lideri Giorgia Meloni'yi makamında kabul eden Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, yeni hükümeti kurma görevini Meloni'ye verdi.

Meloni, kabine listesini açıkladı

Cumhurbaşkanı Mattarella'nın onayının ardından basın toplantısı düzenleyen Giorgia Meloni, kabine listesini açıkladı. İttifakın ortaklarından Forza Italia Partisinin başkan yardımcısı Antonio Tajani, "Başbakan Yardımcısı" ve "Dışişleri Bakanı" oldu. Antonio Tajani'nin 2017 ile 2019 arasında Avrupa Parlamentosu Başkanlığı görevini yürüttüğü kaydedildi.

Sağ ittifakın diğer ortağı olan Lig Partisinin lideri Matteo Salvini'nin de bir diğer "Ulaştırma ve Altyapı Bakanı" olarak seçildiği belirtildi. FdI'den Guido Crosetto "Savunma Bakanı" ve Carlo Nordio ise "Adalet Bakanı" yapıldı. Eski Roma Valisi Matteo Piantedosi ise "İçişleri Bakanı" oldu. Lig Partili Giancarlo Giorgetti, Ekonomi Bakanlığına getirildi. FdI'den Adolfo Urso ise Ekonomik Kalkınma Bakanı oldu. 

İtalya'nın ilk kadın başbakanı: Giorgia Meloni

Yarın Quirinale Sarayı'nda gerçekleştirilecek törende yemin edecek olan Meloni ve kabine üyelerinin görevi resmen başlayacak. Sağ koalisyon hükümeti, önümüzdeki hafta Senato ve Temsilciler Meclisinden güvenoyu almaya çalışacak. İtalya'nın ilk kadın başbakanı olan 45 yaşındaki Meloni, ülke kamuoyunu ikiye böldü. İtalya'daki son aşırı sağcı başbakanın Mussolini olduğunu hatırlatan muhalifler, Meloni'nin iktidarı kazanması hakkında, "Avrupa'nın kara günü" yorumunda bulundu.

Yorumlar (0)