İtalya'da halk, hükümeti belirlemek için sandık başında!

İtalya, hükümetin belirleneceği genel seçim için bu sabah saat 08.00'de sandık başına gitti. Oy verme işleminin, gece saat 00.00'a kadar devam edeceği kaydedildi. Seçim öncesi yapılan anketlerde aşırı sağcı Giorgia Meloni'nin partisinin birinci sırada çıktığı belirtildi. Meloni, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine karşı çıkan isimlerden biriydi. İşte seçimle ilgili son gelişmeler...

DÜNYA 25.09.2022, 10:32 26.09.2022, 01:28 Hakan Öksüz
İtalya'da halk, hükümeti belirlemek için sandık başında!

İtalya, yönetime gelecek partileri belirlemek için bu sabah saatlerinde sandık başına gitti. Türkiye saati ile 08.00'de başlayan oy verme işleminin gece 00.00'a kadar devam edeceği öğrenildi. İtalya'da bulunan 51 milyon seçmen, parlamentonun yeni üyelerinin belirleyecek. 400 sandalyeli Temsilciler Meclisi ile 200 sandalyeli Cumhuriyet Senatosu'nun üyeleri, seçimin ardından netleşecek.

Oy verme işlemi saat 00.00'a kadar sürecek!

Gece 00.00'dan sonra oy sayım işleminin başlayacağı kaydedildi. Gece yarısını takip eden ilk saatlerde oy sayımına göre resmi olmayan sonuçların yayımlanmaya başlanacağı belirtildi. Cuma günü partilerin kampanya dönemi bitti. Siyasi partiler, oy verme işleminin sona ereceği saat olan 00.00'a kadar seçimle ilgili görüş bildiremeyecek.

İtalya'da yapılacak seçimlerle ilgili son anket, 9 Eylül'de yayımlanmıştı. Ankete göre Giorgia Meloni önderliğindeki aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri (FdI) Partisi, ilk sırada yer alıyor. Bir zamanlar İtalya'nın başbakanı olan ve sansasyonel hareketleriyle tepki çeken Silvio Berlusconi'nin lideri olduğu Forza Italia'nın (FI) ise beşinci sırada yer aldığı kaydedildi.

Giorgia Meloni, ülkenin ilk kadın başbakanı olabilir!

Anket sonuçlarının doğru çıkması halinde FdI, Lig Partisive Silvio Berlusconi'nin lideri olduğu FI Partisi'nden oluşan sağ koalisyonun iktidara gelecek. Bu durumda aşırı sağcı Giorgia Meloni, "İtalya'nın ilk kadın başbakanı" unvanını alacak. İslam karşıtı söylemleriyle tanınan Giorgia Meloni, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine karşı çıkan isimlerin başında yer alıyordu.

Kararsız seçmen oranı yüzde 40!

Mario Draghi'nin lideri olduğu koalisyon hükümetinin 21 Temmuz'da işlevsiz kalması nedeniyle seçim kararı alındı. Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, 2023'te gerçekleşmesi beklenen seçimi, 25 Eylül tarihine çekti. Yapılan anketlerde kararsız seçmen oranının yüzde 40 civarında olduğu belirlenmişti. 

Yorumlar (0)