İtalya'da genel seçim: Aşırı sağcılar önde

İtalya'da gerçekleştirilen genel seçimlerde sandık çıkış anketleri doğrultusunda, Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı FdI (İtalya'nın Kardeşleri Partisi) birinci çıktı. Ülkede II. Dünya Savaşı'ndan beri aşırı sağcı bir siyasi parti ilk kez seçimlerden birinci parti olarak çıkmayı başardı

DÜNYA 26.09.2022, 01:27
İtalya'da genel seçim: Aşırı sağcılar önde

İtalya'da 50,8 milyon kişinin oy kullanabilme hakkına sahip olduğu seçimlerde halk, toplam 200 sandalyeli parlamentonun üst kanadı olan Senato ile 400 sandalyeye sahip parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nin yeni temsilcilerini belirlemek için sandığa gitti.

İlk sandık çıkış anketi neticelerine göre, seçimlerden, Meloni liderliğindeki aşırı sağcı FdI yüzde 22 ila 26 bandındaki oy oranıyla birinci siyasi parti olarak çıktı.

Bu partinin akabinde Enrico Letta liderliğindeki merkez solun çatı partisi PD'nin (Demokratik Parti) oy oranı ise yüzde 17 ila 21 bandında ölçüldü.

Seçimlere eski başbakanlardan Giuseppe Conte liderliğinde giren M5S'nin (5 Yıldız Hareketi) de oy oranı 13,5 ila 17,5 arasında ölçüldü ve üçüncü sırada konumlandı.

Matteo Salvini liderliğindeki aşırı sağ ideolojiye sahip Lig Partisi’nin oy oranı ise yüzde 8,5 ila 12,5 ile dördüncü sırada çıktı.

'Üçüncü kutup' ismiyle kendini merkezde konumlandıran Carlo Calenda liderliğindeki Az (Eylem Partisi) yüzde 6,5 ila 8,5 oy oranıyla beşinci sırada yer aldı.

Eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin partisi FI (Forza Italia) da yüzde 6-8 arasındaki oy oranıyla altıncı sırada kendisine yer buldu.

İtalya'nın ilk kadın başbakanı olması bekleniyor

Resmi olmayan bu ilk neticelere göre, ülkede II. Dünya Savaşı'ndan beri aşırı sağcı bir siyasi parti ilk kez seçimlerden birinci parti olarak çıkmayı başardı.

Forza Italia Partisi, Lig Partisi ve İtalya'nın Kardeşleri Partisi ile bazı küçük siyasi partilerin oluşturduğu sağ ittifakın oy oranı yüzde 41 ila 45 bandında ölçüldü. Merkez sol ittifakın oy oranı ise yüzde 25,5 ila 29,5 bandında kaldı.

Parlamentodaki sandalyelerin, oy çokluğu ve nispi gibi iki ayrı yöntemin eş zamanlı olarak uygulandığı karma seçim sistemine göre dağıtıldığı İtalya'da, ilk neticeler doğrultusunda sağ ittifakın çoğunluğu yakalama hususunda avantajlı bir konumda olduğu kaydediliyor.

Bu neticeler doğrultusunda, sağ ittifakın İtalya'da 11 sene sonra tekrar iktidar olması ve FdI lideri Meloni'nin de İtalya'nın ilk kadın başbakanı olması bekleniyor.

Yorumlar (0)