İtalya'da erken seçim sesleri yükseliyor

İtalya'da koalisyon hükümetinde başbakan yardımcılığı ve içişleri bakanlığı görevini yürüten aşırı sağcı Lig Partisinin lideri Matteo Salvini, erken seçime gidilmesini istedi.

DÜNYA 09.08.2019, 10:24 09.08.2019, 10:25
İtalya'da erken seçim sesleri yükseliyor

İtalya'da teknokrat Başbakan Giuseppe Conte liderliğindeki hükümetin ortakları arasında bir süredir görüş ayrılıkları yaşanıyor. Bu görüş ayrılıkları, yapımı yıllardır süren Torino-Lyon Yüksek Hızlı Tren Projesi üzerine Senato'da gerçekleştirilen oylamanın ardından büyük bir krize dönüştü. 

İktidardaki 5 Yıldız Hareketi (M5S) tarafından Torino-Lyon Yüksek Hızlı Tren Projesinin durdurulması için verilen önerge, Lig Partisi ve diğer partiler tarafından dün reddedildi. Koalisyon ortakları, gün boyu karşılıklı açıklamalarla birbirilerini suçlamaya devam ettiler. Bu durum, başbakan Yardımcılığı ve içişleri bakanlığı görevini yürüten aşırı sağcı Lig Partisinin lideri Matteo Salvini'nin ortaklarıyla ipleri koparmasına neden oldu. 

"Sözü seçmene bırakacağız"

Matteo Salvini, bir süredir koalisyon ortağı 5 Yıldız Hareketini (M5S), büyük projeler başta olmak üzere her şeye 'hayır' demekle suçluyor. Bu şekilde devam etmenin faydasız olduğunu ileri süren Salvini, Başbakan Giuseppe Conte ile görüşmede bulundu.

Salvini, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Conte'ye dün hükümetin parlamentodaki çoğunluğunu kaybettiğini söylediğini belirterek, "Yüksek hızlı tren oylamasında açıkça çoğunluğun olmadığını gördük. Bir karar alması için parlamentoya gidiyoruz ve sonrasında sözü artık seçmene bırakacağız." diye konuştu.

Matteo Salvini'nin bu çıkışına, hükümette başbakan yardımcılığı ve ekonomik kalkınma ve çalışma bakanlığı görevlerini yürüten 5 Yıldız Hareketinin (M5S) lideri Luigi Di Maio'dan cevap gecikmedi.

Di Maio, parlamenter sayısını azaltacak reforma işaret ederek, eylülde bu reformun geçmesinin ardından hemen seçime gidileceğini ve sözü İtalyanlara vereceklerini kaydetti.

Lig Partisi oy oranını artırıyor

İtalya'da Corriere della Sera gazetesinin bugün yayımladığı ankete göre, geçen yıl yapılan seçimde yüzde 17,4 oy alan aşırı sağcı Lig Partisinin oy oranının, temmuz sonu itibarıyla yüzde 36'yı bulduğu ifade edildi. Geçen yıl yapılan seçimden yüzde 32,7 ile birinci parti çıkan 5 Yıldız Hareketi (M5S)'nin ise yüzde 17,8'e kadar gerilediği bildirildi.

İtalya'da 4 Mart 2018 tarihinde yapılan genel seçimde en çok oy alan iki partiden Luigi Di Maio liderliğindeki 5 Yıldız Hareketi (M5S) ile Matteo Salvini liderliğindeki Lig Partisi, teknokrat Başbakan Giuseppe Conte'nin öncülüğünde 1 Haziran 2018 tarihinde koalisyon hükümetini oluşturmuş ve parlamentodan güvenoyu alarak göreve başlamıştı.

Yorumlar (0)