İtalya'da büyük panik! 14 şehir karantinada

İtalya'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle Lombardiya Bölgesi ve 14 şehir karantinaya alındı.

DÜNYA 08.03.2020, 09:38
İtalya'da büyük panik! 14 şehir karantinada

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Covid-19'un (yeni tip koronavirüs) yayılmasının önüne geçmek için virüsün yoğun olarak görüldüğü Lombardiya Bölgesi ve 14 şehri, giriş-çıkışlara kısıtlama getiren sıkı bir güvenlik rejimi uygulayarak karantinaya aldıklarını duyurdu.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) görülenlerin sayısının 5883'e yükseldiği ve 233 kişinin yaşamını yitirdiği İtalya’da hükümet, koronavirüsün yayılmasının önüne geçebilmek için özellikle kuzeydeki Lombardiya bölgesi ve bazı şehirler için olağanüstü önlemleri görüştü.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, gece geç saatlerde başbakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ilk görüldüğü 10 kadar beldeyi kapsayan kırmızı bölge uygulamasını genişlettiklerini belirterek, "İki bölge oluşturduk. Bunlardan biri Lombardiya'yı, diğeri de farklı illeri ilgilendiriyor. Bu iki bölgeye daha sıkı bir güvenlik rejimi uygulayacağız ve giriş-çıkışlara yönelik bir kısıtlama olacak." açıklamasında bulundu.

Hangi şehirler karantinada?

Bu iki alana sadece acil durumlar için giriş-çıkışlara izin verileceğini, mutlak bir yasak olmadığını aktaran İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Lombardiya bölgesi haricindeki 14 şehri şu şekilde açıkladı:

"Venedik, Vercelli, Verbano Cusio Ossola, Asti, Alessandria, Modena, Padova, Pesaro e Urbino, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Novara, Treviso."

Hastalar evlerinde tutulacak

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, şu andan itibaren ateşi 37,5 derece üstünde ve solunum enfeksiyonu olanların test sonuçlarına bakılmaksızın şiddetle evde kalmalarının tavsiye ederek, koronavirüsün (Covid-19) yayılmasını önlemek ve hastanelere yüklenmekten kaçınmak için karantinadaki kişilere hareket kısıtlaması getirdiklerini bildirdi.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, karantinaya alınan bu bölgelerde spor müsabakalarının seyircisiz oynanacağını, onun dışındaki bütün kamusal alandaki etkinliklerin iptal edildiğini duyurdu.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, karantina bölgelerinde sinema, müze, kayak merkezleri, kültür merkezleri, havuz ve spor salonlarının kapatıldığını bildirerek, restoran, bar ve kafe gibi tesislerin asgari 1 metre şartına uyması gerektiğinin altını çizdi.

Basına tepki gösterdi

Karantinaya alınan tüm yerlerde okulların 3 Nisan'a kadar tatil edildiğini ve okulların kapalı olacağını belirten İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, ayrıca kendileri kararname üzerinde çalışırken, bunun basına sızmasına, basının da bunları yayınlamasına tepki gösterdi.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte tepkisini şu şekilde dile getirdi:

"Bu yayın, hükumetin çalışmalarının doğruluğunu ve İtalyanların güvenliğini etkiler. Bu yayın, belirsizlik, güvensizlik, karışıklık yarattı ve bu kabul edilemez. Tüm bu kararların kaos yaratacağının farkındayız fakat hepimiz, hem başkalarını hem kendi sağlığımızı korumalıyız. Bu kararın tüm siyasi sorumluluğunu üzerime alıyorum. Hep birlikte bunun üstesinden geleceğiz."

Diğer taraftan İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’nin açıkladığı kararların imzalayacağı kararnamede yer alacağı ve resmî gazetede yayınlanarak yürürlüğe gireceği bildirildi.

Kararname paniğe sebep oldu

Hükümetin çıkarmayı düşündüğü yeni kararnamenin akşam saatlerinde basına yansımasının ardından özellikle Lombardiya Bölgesi’nde çok sayıda kişinin karantina uygulaması başlamadan bölgeden ayrılmak üzere tren garlarına akın ettiği görüldü.

İtalya’nın Covid-19'dan (yeni tip koronavirüs) en çok etkilenen bölgesi olan Lombardiya’da son iki haftada 154 kişi yaşamını yitirdi. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sadece bu bölgede toplam 3420 kişiye bulaştı.

Yorumlar (0)