İtalya'da "babadan çocuğa" soyadı uygulamasına son!

İtalya'da mahkeme tarafından alınan karar göre bundan sonra doğan çocuklar, direkt olarak babalarının soyadlarını alamayacak. Peki soyadı uygulaması nasıl olacak? İşte detaylar...

DÜNYA 27.04.2022, 22:00 Hakan Öksüz
İtalya'da "babadan çocuğa" soyadı uygulamasına son!

İtalya'da Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından alınan soyadı kararı, ülkede gündeme oturdu. Mahkeme, bundan sonra çocukların direkt olarak babalarının soy isimlerini almayacağını bildirdi. Direkt olarak babanın soyadını alma uygulamasının sona erdiğini kaydeden mahkeme, "Bu uygulama ayrımcıydı ve çocukların kimliklerine zarar veriyordu." açıklamasında bulundu.

Mahkemenin kararına göre bundan sonra doğacak çocuklar, anne ve babanın soyadını alacak. Yani çocukların iki soyadı bulunacak. Soy isimlerden hangisinin önce hangisinin sonra geleceğin dair karar, ane ve baba tarafından alınacak. Ebeveynlerin anlaşamadığı durumlarda kararı mahkemeler verecek.

Çocuklar tek soyad alabilecek mi?

Öte yandan mahkeme kararına göre çocuğun sadece tek soy isim alabileceği de belirtildi. Anne ve babaların anlaşması durumunda çocukların bir tane soyadı olabilecek. Ancak direkt olarak babdan gelme soyadı uygulaması kullanılmayacak. İtalyan basını, söz konusu kararı, "cinsiyet ayrımcılığına bir darbe daha" manşetleriyle duyurdu.

Davayı bir çift başlattı

Söz konusu soy isim kararı, Basilicata bölgesinde yaşayan bir çiftin davasıyla başladı. Davanın açılma nedeni, annenin evlenmeden önce dünyaya gelen çocukları ile evlendikten sonra doğan çocuğunun farklı soyadları taşımasıydı. Zira evlendikten sonra doğan çocuk, direkt olarak babanın soyadını aldı. 

Avukat: "Kökleşmiş bir kuralı değiştirdiler"

Çocukların aynı soyada sahip olması için mahkeme sürecini başlatan çift, AYM'ye kadar gitti. Sonuç olarak çiftin lehine karar verildi. Davada çifti temsil eden avukat Domenico Pittella, "Yargı süreci oldukça zorluydu. Çift, davayı kazanma adına inançlarını hiç kaybetmedi. Tarihe geçtiler ve kökleşmiş bir kuralı değiştirdiler." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)