İtalya Başbakanı: Terimin son damlasına kadar mücadele edeceğim!

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadelede belediyelere ve ihtiyaç sahiplerine maddi yardım yapılacağını duyurdu.

DÜNYA 29.03.2020, 09:13 29.03.2020, 09:23
İtalya Başbakanı: Terimin son damlasına kadar mücadele edeceğim!

İtalya'da Covid-19 salgını sebebiyle 21 Şubat'tan bu yana 10 bin 23 kişi yaşamını kaybederken son günlerdeki sıkı karantina önlemlerinin getirdiği ekonomik problemlerin toplumsal olaylara dönüşme ihtimalini engellemek için hükümet adım attı. 

Roma'da Başbakanlık sarayı Chigi’de, Ekonomi Bakanı Roberto Gualtieri ile basın toplantısı düzenleyen Başbakan Giuseppe Conte, Covid-19 salgınına ilişkin gelecek haftalarda uzmanlardan iyi haberler duyacaklarına emin olduğunu belirterek, "Bugünkü kayıplarla 10 bin kurbanı aştık ki bu bizi çok etkiliyor. Bu toplumsal boyutta yaramızın büyümesine yol açıyor.

Bu yüzden yakınlarını kaybedenlerin ailelerine dayanışmamı ifade etmek istiyorum" dedi. 

Conte, İtalya devletinin varlığına devam edeceğini vurgulayarak bugün imzaladığı yeni kararnamenin özellikle ihtiyaç sahipleri ile belediyeleri hedef aldığını belirterek, "Gıda yardımı için ulusal dayanışma fonundan belediyelere 4,3 milyarlık bir kaynak tahsis ettik. Bu fona ayrıca eklenecek 400 milyonluk fon da alışveriş yapmak için parası olmayan ihtiyaç sahiplerine belediyeler vasıtasıyla dağıtılacak. İhtiyacı olan insanlara yakınız ve en zor durumda olanlara yardım etmeliyiz." mesajını verdi.

Başbakan Conte, okullardaki zorunlu tatilin de bilgisini paylaştı.

Von der Leyen'e tepki

Bazı AB üyelerinin Covid-19'un ekonomik etkisiyle mücadele etmek için ortak tahvil çıkarılması önerisi için, "Bu sadece bir slogan. Böyle bir çalışmamız yok." diyen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e İtalya’dan yanıt gecikmedi.

Conte, von der Leyen’in sözlerine cevaben "AB’nin bu hususta tarihle bir randevusu var ve tarih beklemez. Koronavirüs acil durumuna yanıt; kuvvetli, sağlam ve uyumlu olmalıdır. Terimin son damlasına kadar İtalya için mücadele edeceğim" şeklinde konuştu.

Ekonomi Bakanı Roberto Gualtieri de von der Leyen'in sözlerine yönelik, "Bu sözler yanlış, üzgünüm. AB’nin ve başkanının üst düzey bir seviyesi olmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Arnavut heyet İtalya'da

Öte yandan Arnavutluk, İtalya'ya tıbbi yardım malzemesi ve sağlık çalışanı göndererek yardımda bulundu.

İtalya'ya gelen 30 Arnavut sağlık çalışanını Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio karşılayarak, Arnavut heyetin hızla yayıldığı kuzeydeki Lombardiya Bölgesi'nde görev yapacağını kaydetti.

Yorumlar (0)