İtalya Başbakanı Draghi’den tahıl sevkiyatı açıklaması: “İnsani krizi çözecek”

Tahıl sıkıntısının İstanbul'da çözülme kavuşması ile ilgili açıklamalar yapan İtalya Başbakanı Mario Draghi, "Tahıl gemilerinin limanlardan çıkış yapması oldukça olumlu bir durum" dedi.

DÜNYA 05.08.2022, 09:09 05.08.2022, 13:59
İtalya Başbakanı Draghi’den tahıl sevkiyatı açıklaması: “İnsani krizi çözecek”

Başbakanlıkta gerçekleştirdiği basın toplantısında açıklamalarda bulunan İtalya Başbakanı Mario Draghi, işletmelere ve ailelere yönelik çıkartılan yeni yardım paketini duyururken, Rusya-Ukrayna savaşı noktasında yaşanan gelişmelere de değindi.

“Gemilerin yola çıkması büyük bir gelişme”

İstanbul'da Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna, Rusya ve Türkiye tarafları arasında 22 Temmuz tarihinde düzenlenen toplantıda imzası atılan tahıl koridoru protokolünün ardından Ukrayna limanlarında kısılı bir şekilde kalan tahıl yüklü gemilerin durumunu değerlendiren Draghi, "Hububat sevkiyatı yapan gemilerin artık yola çıkış yapması oldukça olumlu bir durum oldu. Yaşanan bu gelişme ile birlikte olağanüstü bir insani krizinde eşiğinden dönüldü. Kendisini göstermekte olan problemlerin çözüme kavuşmasına sebep oldu” şeklinde konuştu.

“Ateşkes umudumuz var”

Draghi, özellikle Afrika ve yoksul ülkeler adına kriz olasılığının tam manasıyla olarak ortadan kalkmadığını fakat tahıl dolu gemilerin yola çıkmış olmasıyla bu konu ile ilgili çözüme yaklaşıldığını açıkladı.

Savaş mevcut durumda devam ederken bu şekilde bir gelişme yaşanmasına vurgu yapan Mario Draghi, “Bu gelişme aslında ateşkese de yol açabilir. Şu an için en azından bunun umudu içerimizde bulunuyor. Fakat henüz gündem de bu şekilde bir durum görmüyoruz. Rusya-Ukrayna için bu husus ile ilgili bir ilerleme haberi gelmedi” dedi.

"Hint-Pasifik bölgesinde yaşanan gelişmeler durumları kötü etkiledi"

Edinilen bilgilere göre İtalya Başbakanı Draghi, "ABD, Çin ve Tayvan arasında meydana gelen Hint-Pasifik alanındaki karışıklık da Ukrayna'da ortaya çıkan savaş hususunda olumlu bir gelişme olarak görülmüyor. Bütün ülkelerin, Çin'in herhangi bir şekilde Rusya üzerinden bu ateşkesin gerçekleştirilmesine destek olabileceğine yönelik biraz da olsa umudu bulunuyordu. Ancak bugüne baktığımızda ateşkes durumu bu noktada da karmaşık bir duruma girmiş vaziyette. Şu an için ne kadar muhtemel bir durum olduğunu bilememekteyim." diye konuştu.

“Diğer ülkelere göre enerji durumumuz oldukça iyi”

Enerji kaynaklarına yenilik ekleme hususunda da yapılan projelere değinen Draghi, "Hükümet, şu an da gaz arzını fazlalaştırdı ve bugünden itibaren hem depolama hem de gaz arzında istikrar noktasında diğer Avrupa ülkelerinden daha iyi bir konumdayız. Bu açık ve net şekilde bellidir. Depolama oranımız şuan yüzde 70'in üstünde." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, İtalya da Finlandiya ve İsveç’in NATO'ya üye olması için istemine onay veren ülkeler içerisine katıldı. İtalyan yasama kurulunun üst kanadı olan Senato ve alt kanat Temsilciler Meclisi salı ile çarşamba günlerinde gerçekleştirdiği oylamaların ardından İtalya'dan bu iki İskandinav ülkesi için üyelik onayı verildi.

Yorumlar (0)