İsviçre tartışmalı anlaşmaya imzayı attı

İsviçre hükümeti, F-35A savaş jeti satın almak için ABD ile mukavele imzaladı.

DÜNYA 20.09.2022, 01:32
İsviçre tartışmalı anlaşmaya imzayı attı

Hükümet tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Federal Silahlanma Ofisi'nin, 36 tane F-35A savaş jeti temin etmek adına ABD makamlarıyla anlaşma sağladığını duyuruldu.

Anlaşma çerçevesinde 2027 yılında başlayacak F-35A teslimatlarının 2030 yılına dek süreceği ve bahse konu jetlerin, İsviçre Hava Kuvvetleri'nde mevcut F-5 Tigers ve F/A-18 Hornets jetlerinin yerine geçeceği bildirildi.

Bu arada hükümetin, bahse konu anlaşmayı, muhalefetin referanduma götürme sürecini beklemeksizin imzalaması ise tepki çekti.

Muhalefet partileri söz konusu anlaşmasının referandum neticelerinin beklenmeden imzalanmasının hukuka aykırı olduğunu iddia ederken, İsviçre Parlamentosu'na bağlı olan Teftiş Komisyonu, ABD ile yapılan anlaşmanın bu şekilde gerçekleştirilmesinin 'endişe verici' olduğunu ancak 'hukuka aykırı olmadığını' kaydetti.

6,1 milyar dolarlık ön anlaşma

Ülkede 2020 yılında düzenlenen referandumda İsviçre Hava Kuvvetleri'nin modernleştirilmesi teklifi oy çokluğuyla kabul görmüş ancak modernleştirilme çerçevesinde hangi ülkelerden savaş malzemeleri alınacağı, referandum metninde yer almamıştı.

Referandumun akabinde hükümet, ABD'den 36 tane F-35A savaş jeti alınmasına ilişkin 6,1 milyar dolar (yaklaşık olarak 112 milyar lira) değerinde ön anlaşmaya imza atmıştı.

Muhalefet partileri, 2020'deki referandumda F-35A'ların alınacağına ilişkin ibare olmadığı gerekçesiyle hususu halk oylamasına götürme çağrısında bulunmuştu.

'F-35'leri Durdur' adlı kampanya altında imza toplayan muhalefet partileri, 27 Mayıs 2022'de, referandum için gerekli olan 100 bin imzayı topladıklarını bildirmişti.

Yorumlar (0)