İsveç’ten terörle mücadele adımı: Meclise sunulacak

İsveç'te NATO üyeliği kapsamında terörle mücadeleye dair oluşturduğu yeni ceza yasası tasarısını bugün meclisin onayına sunulacak.

DÜNYA 09.03.2023, 10:57
İsveç’ten terörle mücadele adımı: Meclise sunulacak

Ülke genelinde terör yapılanmalarına üyeliğin suç kapsamı içerisine girmesinin hedeflendiği yasa tasarısında, terör çalışmalarına katılım sağlayan ve terör örgütleri ile iş birliğinde olan kişilere, 4 seneye kadar hapis cezasının verilmesini öngörüyor.

Yetki kapsamı genişletilecek

Tasarıya göre, terör yapılanmalarına destek verme, teşvik etme veya güçlendirme kastının bulunduğu faaliyetlere katılım sağlayan kişiler, 4 sene hapis cezası alabilecek. Ağırlaştırıcı sebeplerin olması durumunda ise söz konusu suçların cezası en düşük 2, en fazla ise 8 sene hapis olacak.

Terör yapılanması adına arazi ve mülk kiralama, ulaşım, patlayıcı ve yanıcı madde, cephanelik ve silah desteği sağlayanlara 4 sene kadar hapis cezası verilebilecek.

Bu suçlar kapsamında ağırlaştırıcı sebepler bulunuyorsa 1,5 sene ila 7 seneye kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

Söz konusu tasarı ile beraber yetkililer, terör örgütlerine finans sağlayan ya da farklı şekillerde destek sağlayan kişileri gözaltına alma ve yargılama hususunda daha kapsamlı yetkiler sağlayacak. Tasarı, yasalaşması durumda ise 1 Haziran günü faaliyete sokulacak.

Yorumlar (0)