İsveç’ten iadesi istenmişti… PKK’lı vekilden yeni açıklama

Terör örgütü destekçisi olduğu gerekçesiyle İsveç’ten Türkiye’ye iadesi talep edilen PKK’lı vekil Emine Kakabaveh’ten yeni açıklama geldi. Türkiye karşıtı söylemlerine devam eden Kakabaveh, İsveç hükümetine de tepki gösterdi. 

DÜNYA 12.09.2022, 11:15 12.09.2022, 11:18
İsveç’ten iadesi istenmişti… PKK’lı vekilden yeni açıklama

İsveç’ten iadesi istenen Kürt asıllı İsveçli vekil Emine Kakabaveh, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin yayın organı olan Rudaw’a açıklamalarda bulundu. Kakabaveh, “Türkiye, İsveç’in NATO’ya üyeliğine tam anlamıyla onay verene kadar, hem sol hem de sağ partilerin hepsi Ankara’nın şartlarını kabul etmek zorundadır” ifadelerini kullandı. 

“Kürtleri, Erdoğan’a sattılar”

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson’un, “İsveç vatandaşlığı bulunan hiçbir Kürt’ü iade etmeyeceğiz” açıklamasına dair de görüşlerini paylaşan Kakabaveh, “Buna bir garanti gözüyle bakamayız. Cevaplanması gereken bazı sorular var. Neden yalnızca Kürtler üzerinden Türkiye ile bir anlaşma imzalandı? Neden sadece Kürtlere karşı bir tavır ortaya konuldu? Bu dakikadan sonra hiçbir vaat, fayda getirmez. İsveç’ye yaşayan Kürtleri, Erdoğan’a sattılar. İsveç’te 10 senedir mülteci konumunda bulunan Kürtler var. Peki, onlara ne yapacaksınız şimdi? Erdoğan istedi diye, hepsi Türkiye’ye iade mi edilecek?” şeklinde konuştu.  

“Ankara’nın şartlarını kabul etmek zorundalar”

“Seçimlerin ardından İsveç hükümetinin Türkiye’nin taleplerine yönelik tutumu değişir mi?” sorusuna da yanıt veren Emine Kakabaveh, “Hiç sanmıyorum, bence aynı yolda devam ederler. Türkiye, İsveç’in NATO’ya üyeliğine tam anlamıyla onay verene kadar, hem sol hem de sağ partilerin hepsi Ankara’nın şartlarını kabul etmek zorundadır. Sol Parti’nin Erdoğan’ın bu taleplerine karşı olacağı düşünülüyordu, ancak onlar da bu duruşu sergilemedi. Biraz Yeşiller Grubu karşı çıkıyor ama onlar da oldukça cılız sesler” ifadelerini kullandı. 

“Benden önce aktif siyaset yapan başka Kürt yoktu”

İsveç’te önceki gün gerçekleştirilen seçimlerde aday olmadığını belirten Kakabaveh, “Bu dönem parlamentoda yer almayacağım ancak siyasi hayatım devam ediyor. Benden önce İsveç’te bu kadar aktif derecede siyaset yapan başka bir Kürt yoktu. Ancak bugün görüyoruz ki, bunu başarıyla yapan birçok Kürt aday var. Gerek belediyelerde, gerekse de parlamentoda oldukça iyi ve başarılı Kürt isimler bulunuyor” dedi. 

“Sol partilerin neredeyse tamamı sağa dönmüş vaziyetteler”

İsveç’te yaşayan Kürtleri sıkıntılı bir sürecin beklediğini dile getiren Kakabaveh, “Sosyal demokratları geçmiş senelerde destekledik. Ancak onların da Kürt halkına karşı tutumlarını bugün görüyoruz. Sol partilerin neredeyse tamamı sağa dönmüş vaziyetteler. Yoksul insanların oylarına talip olan bütün partiler merkeze döndü. Hatta Erdoğan’ın taleplerine ve NATO oluşumuna karşı gelen siyasetçilerin de son dönemde bu düşüncelerinden oldukça uzaklaştığını görüyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)