İsveç Türkiye'ye yönelik silah ambargosunu kaldırdı

NATO başvurusunda bulunan İsveç, Türkiye'ye karşı uygulamakta olduğu fiili silah ambargosunu kaldırma kararı aldı.

DÜNYA 30.09.2022, 15:19
İsveç Türkiye'ye yönelik silah ambargosunu kaldırdı

Türkiye’ye karşı uyguladığı silah ambargosu ile ilgili açıklamada bulunan İsveç, bundan sonrası için söz konusu ambargonun kaldırıldığını duyurdu.

NATO görüşmeleri için heyet Türkiye’ye geliyor

NATO başvurusunda bulunan İsveç, yapılan anlaşmaların ardından Türkiye'ye askeri malzeme gönderilmesine karşın konulan ambargoyu kaldırdı. Geçtiğimiz çarşamba günü NATO’ya üyelik toplantısı yapılacağını dile getiren İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, görüşmeyi sağlayacak olan heyetin Türkiye’ye önümüzdeki hafta geleceğini ifade etmişti.

2019 senesinde satış yasağı getirildi

2019 senesi ekim döneminde Türkiye'nin PYD kontrolü içerisinde bulunan bölgelere sınır ötesi operasyonu gerçekleştirmesinin sonrasında Dışişleri Bakanı Ann Linde, bu durumun uluslararası hukuka uygun olmadığını söylemişti.

15 Ekim 2019 senesinde İsveç bir karar vererek Türkiye'ye silah satışı için sağlanan lisansları iptal ettiğini açıklamıştı.

Terör örgütü PKK’nın kullanımında İsveç menşeili silahlar

Daha öncesinde Irak’ın kuzey bölgelerinde terör örgütüne karşı operasyonlar gerçekleştiren Milli Savunma Bakanlığı, PKK'nın barındığı mağaralarda İsveç menşeli AT4 tanksavar silahları ele geçirmiş ve bunu basınla paylaşmıştı.

Bu durumun ardından açıklama yapan İsveç, PKK'ya hiçbir şekilde silah satışı yapmadıklarını ve buna onay vermediklerini aktarmıştı. Ancak bu silahların uzunca bir süredir lisans çatısı içerisinde Amerika Birleşik Devletleri'nde de imal edildiğini ifade eden ISP Savunma Sanayi Dairesi Başkanı Karl Evertsson, bu şekilde PKK tarafından kullanılan ve üçüncü ülkelere yapılan satışların denetimi hususunda eskisine göre çok sıkı olmadıklarını söylemişti.

Yorumlar (0)