İsveç'ten sünnet kararı

Sünnet kararı Müslüman ve Yahudileri endişelendirdi: "Yaşamamız imkansız hale gelir" dendi.

DÜNYA 03.10.2019, 10:03
İsveç'ten sünnet kararı

İsveç'te Merkez Partisi'nin sağlığa dair bir sebep sunulmadan erkek çocuklarının sünnet edilmesini engelleyen yasa teklifinin parti içi oylamada kabul edilmesi İsveç'teki Müslüman ve Yahudilerin tepkisiyle karşılandı.

Eşcinsellerin kan bağışı yapabilmesi, kimlik kartlarında üçüncü bir cinsiyetin sunulması benzeri toplumsal başlıkları görüşmek için toplanan Parti'nin başlıklarından biri de sünnetti.

Basında haber Annie Loof'un karşı çıkmasına rağmen kabul edildiği şeklinde yer buldu.

Merkez Partisi İsveç'te iktidarda olmasa dahi Sosyal Demokratlar ile Yeşiller koalisyon hükümetine destek veren dört partiden biri.

Parti yönetiminin yasaklanmaması yönündeki tutumuna karşın karar 166'ya karşı 314 oyla kabul edildi.

Parti yetkilileri yasağın dini inançlarla ilgisi olmadığını ileri sürüyor ve "tıbbi olmayan sünnetin yasaklanması" vurgusu yapıyor.

Parti içinde alınan kararın yakın dönemde meclise gitmeyeceği de kaydedilen bilgiler arasında.

Karara tepki gösteren Müslüman ve Yahudi toplum derneklerinden İsveç Yahudi Toplumu Konseyi Başkanı Aron Verstandig hayal kırıklığını şu sözlerle dile getirdi.

"Eğer bu karar yasalaşırsa bu ülkede Müslüman ya da Yahudilerin yaşaması imkansız hale gelir" 

İsveç'te Müslüman sayısı

Özellikle 1960 sonrasında artan göçle beraber İsveç'te yerleşik olan Müslümanlar çoğunlukla Irak, İran, Bosna Hersek ve Kosova'dan geliyor. 

İsveç'te on yıldan fazla ikamet eden diğer iki grup ise Türkiye ve Lübnan'dan göç eden nüfus olarak kaydediliyor. İsveç nüfusundaki Müslüman veya Müslüman arka plandan gelenelerin sayısı 350000 olarak tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)