İsveç'ten NATO ve Türkiye açıklaması

İsveç Başbakanı Mangdalena Andersson, İsveç'in NATO üyeliği hususunda Türkiye ile müzakereleri sürdüreceğini dile getirdi.

DÜNYA 31.05.2022, 18:15
İsveç'ten NATO ve Türkiye açıklaması

İsveç medyasına açıklamalarda bulunan Andersson, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İsveç ve Finlandiya heyetlerinin başkent Ankara'daki temaslarına ilişkin olarak sarf ettiği "Görüşmeler ne yazık ki beklenen seviyede olmadı. Bunlar samimi değiller, dürüst değiller." sözlerini yorumladı.

Andersson, "Türkiye ile çeşitli seviyelerde görüşmeleri sürdüreceğiz. Bunun süren bir diyalog olduğunu belirtmek isterim." diye konuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı ile görüşmek için başkent Ankara'ya gidip-gitmeyeceğine ilişkin soruya ise Andersson, "Süreçte doğru olan neyse onu yapacağız." yanıtını verdi.

Erdoğan: Terörle mücadele etmeyen ülkenin Ankara'da makamı yoktur

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiliz The Economist dergisi için dün bir makale kaleme almıştı.

Söz konusu makalede Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine ilişkin de açıklamalarda bulunan Erdoğan, şunları kaydetmişti:

"NATO için ülkemizin ne kadar kritik ve önemli bir ülke olduğu tüm üyeler tarafından tekrar kabul edilirken, bazı mensupların ülkemize yönelen bazı tehditleri tam anlamıyla takdir edememesi son derece talihsiz bir durumdur. Ülkemize göre Finlandiya ve İsveç'in üyeliğe kabul edilmesi, NATO ve Türkiye'nin güvenliği yönünden riskler barındırmaktadır. NATO'nun en büyük ordularından birine sahip olan Türkiye'nin yardıma koşmasını bekleyen bu ülkelerin, ABD ve AB tarafından terör örgütü olarak görülen PKK'nın propaganda, eleman devşirme ve finansman sağlama faaliyetlerini engellemesini beklemek hakkımızdır. Gerekli adımları atmamaları durumunda bu husustaki duruşumuz değişmeyecektir. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma ısrarı da gündeme gereksiz bir madde ilave etmiştir. Bizim bu duruşumuz şu ana dek terörün hedefi olan tüm üye ülkeler adına alınmıştır. Sivil halka zarar veren her örgüte karşı durulmalıdır. Terörle mücadelede gönüllü olmayan hiçbir ülkenin Ankara'da talimat verebileceği herhangi bir makam yoktur."

Yorumlar (0)