İsveç'ten Assange hakkında flaş karar!

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange hakkında İsveç'te tekrar açılan tecavüz soruşturulmasının kapatıldığı bildirildi.

DÜNYA 19.11.2019, 16:48 19.11.2019, 16:52
İsveç'ten Assange hakkında flaş karar!

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, Ekvador'un sığınma hakkını geri çekmesinden sonra ülkenin Londra'daki elçiliğinde gözaltına alınmış ve tutuklu yargılanmıştı.

ABD'ye iade edilmesi talebiyle İngiltere'de yargılanan Assange hakkında İsveç'teki tecavüz soruşturması da tekrar açılmıştı. 

Fransız haber ajansı AFP, İsveç mahkemesi tarafından Assange hakkında tekrar açılan tecavüz soruşturmasının kapatıldığını bildirdi. 

Ne olmuştu?

Julian Assange, 2012 yılının Haziran ayında hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç'e iadesi gündemde olduğu sırada Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Assange, 2012 yılından beri kaldığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan günü çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanmıştı. Mahkeme, Assange'ı bu suçtan 50 hafta hapis cezasına çarptırmıştı. 

İngiltere'de mahkemenin, ABD'nin iade talebini kabul etmesi halinde Assange'ın davayı üst mahkemeye ve oradan da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıma imkanı mevcut. Uzmanlar, Assange'ın iade davasının 2 yıla kadar uzayabileceğini ifade etmişti. 

Assange tarafından kurulan Wikileaks, 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren birçok gizli belgeyi yayımlamıştı.

Julian Assange, İngiltere'de en ağır suçluların yer aldığı hapishane olarak bilinen Belmarsh Hapishanesi'nde tutulmuştu.

Yorumlar (0)