İsveç'teki seçimlerde ilk sonuçlar belli oldu

İsveç'te gerçekleştirilen yerel ve genel seçimlerde kesin olmayan neticelere göre, Başbakan Mangdalena Andersson'un liderliğindeki SDP (Sosyal Demokrat Parti) birinci çıktı.

DÜNYA 11.09.2022, 23:08
İsveç'teki seçimlerde ilk sonuçlar belli oldu

Ülkede 7,7 milyon seçmenin oy kullandığı seçimlerde oy kullanma işlemi TSİ 21.00'de sona erdi.

Resmi olmayan sandık başı anket neticelerine göre, sol blokta yer alan SDP yüzde 29,3 oranında oy aldı. Bloktaki diğer partiler MP (Yeşiller ve Çevre Partisi) yüzde 5,8, Sol Parti ise yüzde 7 oranında oy aldı. Seçimden evvel sol blokla birlikte hareket edeceğini açıklayan Merkez Partisi ise yüzde 7,7 oranında oy aldı.

Ana muhalefette bulunan ılımlı Muhafazakar Parti yüzde 18,8 oranında oy alırken, blokta yer alan diğer partilerden Liberal Parti yüzde 4,7, Hristiyan Demokrat Parti ise yüzde 5,2 oranında oy topladı.

Aşı sağın yükselişi

Aşırı sağcı SP (İsveç Demokratlar Partisi) oy oranını yüzde 20,5'e dek yükseltmesi dikkatlerden kaçmadı. SD, İsveç'in en büyük ikinci siyasi partisi konumuna yükseldi. SD, 2018'deki seçimlerde yüzde 18 oranında oy oranı ile İsveç'in en büyük üçüncü siyasi partisi olmuştu.

Resmi olmayan neticelere göre, sağ blokta yer alan partiler 49,2, iktidardaki sol blok partiler ise 49,8 oranında oy aldı. 349 sandalyenin bulunduğu parlamentoda sol blok partileri 176 milletvekili, sağ blok partileri de 173 milletvekili çıkartma hakkı elde etti.


(Andersson)

Hükümet oluşturulabileceği düşünülüyor

Ülke medyasında yer alan değerlendirmelere, seçimlerin bu neticeyle tamamlanması durumunda SDP önderliğinde kıl payı farkla bir hükümet oluşturulabileceği belirtildi. 

SDP'nin Merkez Partisi ile birlikte azınlık hükümeti oluşturma girişimlerinde bulunacağı ve buna Yeşiller ve Çevre Partisi ve Sol Parti'nin dışarıdan destek vereceği düşünülüyor. 

Diğer taraftan, ana muhalefette bulunan ılımlı Muhafazakar Partisi'nin de Hristiyan Demokrat Parti ve Liberal Parti ile azınlık hükümeti oluşturmaya çalışacağı ve bahse konu hükümete aşırı sağcı SD'nin de destek vereceği iddia ediliyor.

Yorumlar (0)