İsveç'te, Ukraynalı kadınlara tepki çeken şort yasağı!

İsveç'in güneyindeki bir göçmen kampında Ukraynalı kadın göçmenlerin mini etek, kısa bluz ve şort giymelerinin yasaklandığı aktarıldı. Yetkililer, bu kararın göçmen merkezinde yaşayan Suriyeli, Iraklı ve Afgan erkek sığınmacıların kışkırtılmasını engellemek için alındığını duyurdu. Bu karara, insan hakları aktivistleri ise tepki gösterdi.

DÜNYA 27.05.2022, 09:48 27.05.2022, 09:57
İsveç'te, Ukraynalı kadınlara tepki çeken şort yasağı!

Ukrayna'daki çatışmadan evvel, İsveç'e gelen göçmenlerin büyük bir bölümünü Iraklı, Suriyeli ve Afgan erkekler oluşturuyordu. İsveç Radyosu'nun aktardığına göre, ülkenin güneyinde bulunan Blekinge İlçesine bağlı Olofström kasabasındaki sığınma merkezine çevrilen Galaxen Otel'deki Ukraynalı kadın göçmenler, katı bir kıyafet kuralına tabi tutuldu. 

Katı kıyafet kuralı tepki çekti

İddiaya göre, Ukraynalı kadın göçmenlerden, karın kısmını gösteren bluzlar,şort ve  mini etek giymemeleri istendi. Yetkililerden gelen resmi açıklamada, aynı oteldeki “başka kültürlerden erkekleri kışkırtabileceği” ifade edildi.

Bu tedbir, kadınları korumak için tasarlanmış gibi görünse de insan hakları aktivisti Gitana Bengtsson, bu kararı şiddetle eleştirdi.

Bengtssoni, yaptığı açıklamada, “Ukraynalı kadınlar İsveç’teki kadınlar nasıl giyiniyorsa öyle giyiniyor. Fahişe gibi durmuyorlar. Onur kırıcı bir biçimde otel müdürü, vücut bölgelerini gösteren açık elbiseler giymemeleri gerektiğini ifade etti” sözlerini kullandı.

37 bini aşkın Ukraynalı, İsveç’e sığınmak istedi

Rusya'nın Ukrayna’ya saldırdığı günden bu yana milyonlarca Ukraynalı, ya doğuya Rusya'ya ve ya da batıya giderek Avrupa'ya göç etti.

İsveç Göç Kurulu'na göre, 37 bini aşkın Ukraynalı, İsveç'e sığınmak için başvurdu. Çatışmadan önce İsveç’e sığınan göçmenler, çoğunlukla Kuzey Afrika ve Orta Doğu’dan gelen Müslümanlardı ve büyük çoğunluğunu Iraklı, Suriyeli ve Afganlar oluşturuyordu.

Yorumlar (0)