İsveç'te 'terörle mücadele yasa tasarısı' onaylandı

İsveç Parlamentosu tarafından onaylanan, terörle mücadele kanunlarında sıkılaşmaya gidilen anayasa değişikliği, önümüzdeki 1 Ocak tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek.

DÜNYA 16.11.2022, 21:52 17.11.2022, 12:53
İsveç'te 'terörle mücadele yasa tasarısı' onaylandı

İsveç Parlamentosu'nda gerçekleştirilen oylamada, 270 vekil 'evet' oyu verirken, 37 vekil ise 'aleyhte' oy verdi. Yeşiller Partisi ve Sol Parti'nin karşı çıktığı anayasa değişikliğine 42 vekil ise katılmadı.

Bahse konu değişiklikte, teröre bulaşan grupların gösteri izni ve örgütlenme hürriyeti sınırlanırken, buna yönelik olarak yeni yasaların çıkarılmasının önündeki engellerin de kaldırılacağı kaydedildi.

Dört sene hapis cezası

Değişiklikte, ülkenin başka bir devlet veyahut uluslararası kuruluşla ilişkilerine zarar verebilecek bilgiler yayımlayan kişilerin de İsveç İstihbarat Kurumu tarafından dört sene hapis cezasıyla soruşturulabileceği belirtildi. 

Ülke medyasına açıklamalarda bulunan uzmanlar, yeni anayasa değişikliğiyle birlikte PKK/YPG terör örgütü mensuplarına yönelik cezai kovuşturmanın kolaylaştırılmasının önünün açıldığı değerlendirmesinde bulundu.

Anayasa değişikliği, önümüzdeki 1 Ocak tarihinde yürürlüğe girecek.

Yorumlar (0)