İsveç'te PKK krizi

Terör örgütü PKK/YPG destekçisi bağımsız vekil Amineh Kakabaveh, Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan üçlü muhtıra hususunda sergilediği tutum sebebiyle İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde hakkında suç duyurusunda bulundu.

DÜNYA 04.07.2022, 22:55 05.07.2022, 15:01
İsveç'te PKK krizi

Ülke medyasında yer bulan habere göre, Kakabaveh'in, Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan üçlü muhtıranın 'illegal' olduğu ve Bakan Linde'nin yetkilerini ihlal ettiği yönünde Anayasa Komisyonu'na suç duyurusunda bulunduğu kaydedildi.

Bahse konu haberde, İsveç'in ülkemize silah ihraç etmeye yönelik söz vermesinden de rahatsızlık duyduğu belirtilen Kakabaveh'in, İsveç'in suçluları ülkemize iade edeceği maddenin de detaylı bir şekilde incelenmesini talep ettiği aktarıldı.


(Kakabaveh)

Ortak bildiri imzalanmıştı

Madrid'deki NATO Zirvesi'nde Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçlerine ilişkin üçlü memoranduma imza atılmıştı.

Söz konusu ortak bildiride, şunlar sıralanmıştı:

  • İsveç ve Finlandiya, bütün terör örgütlerinin Türkiye’yi hedef alan saldırılarını açık ve net bir şekilde kınar.
     
  • İsveç ve Finlandiya, PKK ve diğer bütün terör örgütlerin ve ilişkili kişilerin çalışmalarını engelleyeceklerini taahhütte bulunur.
     
  • İsveç, Finlandiya ve Türkiye terör örgütlerinin çalışmalarını engellemek maksadıyla aralarındaki iş birliğini artırma yönünde karar almışlardır.
     
  • İsveç ve Finlandiya, Türkiye'nin sağladığı istihbarat, delil ve bilgileri dikkate alarak terör zanlılarına ilişkin iade veyahut sınır dışı taleplerini hızlı bir şekilde işleme koyacak.
     
  • İsveç ve Finlandiya, PKK ve tüm uzantılarının eleman devşirme ve para toplama çalışmalarına yönelik tahkikat başlatacak ve bunlara yasak getirecek. 
     
  • Türkiye, ittifakın açık kapı politikasına desteğini bir kez daha teyit eder ve Madrid'de İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için davet edilmesine destek verdiğini belirtir.
     
  • Müstakbel NATO üyeleri olarak İsveç ve Finlandiya, PKK/PYD-YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak bilinen örgüte destek vermeyecektir.
     
  • İsveç daha etkin ve yeni bir Terör Suçları Kanunu’nun 1 Temmuz'dan itibaren uygulamaya konulacağını ve hükümetin terörle mücadeledeki mevzuatını güçlendireceğini teyit eder.
     
  • İsveç, Finlandiya ve Türkiye, aralarında bundan böyle hiçbir milli silah ambargosu olmadığını teyit ederler.
     
  • Tüm bu adımların uygulamaya konulması için İsveç, Finlandiya ve Türkiye adalet, içişleri de dışişleri bakanlıkları, güvenlik kurumları ve istihbarat servisleri uzmanlarının iştirak etmesiyle Daimi Ortak Mekanizma kurulacaktır.

Yorumlar (0)