İsveç Savunma Bakanı: Üçlü Muhtıra'ya bağlıyız

Ülkesinin NATO'ya üyelik süreci hakkında konuşan İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson, Türkiye ve Finlandiya ile üzerinde anlaşma sağladıkları Üçlü Muhtıra'ya bağlı olduklarını yineledi. Türkiye'nin yakında görüşmelere dönmesini umut ettiklerini kaydeden Jonson, İsveç halkının NATO üyeliğine ne oranda destek verdiğini de açıkladı.

DÜNYA 25.01.2023, 16:39 26.01.2023, 15:53 Hakan Öksüz
İsveç Savunma Bakanı: Üçlü Muhtıra'ya bağlıyız

İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson, İsveç'in AB dönem başkanlığındaki önceliklerine ilişkin Avrupa Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Alt Komitesinde bilgilendirmelerde bulundu. Toplantının ardından basın mensuplarının sorularına yanıt veren Pal Jonson, İsveç'in NATO üyeliği süreci hakkında konuştu.

"Türkiye'nin görüşmelere döneceğini umuyoruz"

Türkiye ve Finlandiya ile birlikte gerçekleştirilen üçlü anlaşmaya uyduklarını söyleyen Jonson, "Tamamen buna konsantreyiz. İsveç ile NATO arasındaki askeri anlaşmalar sürüyor. Türkiye'nin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile 27 Ocak'ta bu konuyu görüşecektik. Son günlerde yaşanan olayların ardından görüşme iptal oldu. Türkiye'nin yakında görüşmelere döneceğini umuyoruz." dedi.

NATO Liderler Zirvesi'nde üzerinde uzlaşılan Üçlü Muhtıra'ya bağlılıklarının sürdüğünü söyleyen Jonson, "İlerleme sağladığımızı söyleyebilirim. NATO üyesi olmak istiyoruz. Bunun kesinlikle gerçekleşeceği düşüncesindeyiz." ifadelerini kullandı.

"Halkın yüzde 60'yı NATO'ya girmek istiyor"

Komitedeki sunumu esnasında bir AP milletvekili tarafından yöneltilen, "İsveç halkı, NATO üyeliğine sıcak bakıyor mu?" sorusunu da yanıtlayan Pal Jonson, "Vatandaşların yüzde 60'ı, NATO'ya girmemiz gerektiğini düşünüyor. Meclisin yüzde 88'i de bunu arzuluyor." şeklinde konuştu. 

"Şu an için Ukrayna'ya tank yollama planımız yok"

NATO üyesi olmaları durumunda ittifakın eskisinden çok daha güçlü olacağının altını çizen İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson, "Avrupa Birliği için de bu önemli. Bölgenin istikrarı açısından İsveç'in NATO üyeliği yararlı olacak. İsveç'in Almanya gibi Ukrayna'ya tank yollama planı yok ama ilerde bunun gerçekleşmesi ihtimal var." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)