İsveç'in yeni başbakanı konuştu: 7 ana sorunumuz var!

İsveç'te eylül ayında yapılan seçimin ardından 36 gün geçti, hükümet nihayet kuruldu. Sağ koalisyon, parlamentodan güvenoyu aldı. İsveç'in yeni başbakanı olarak seçilen Ilımlı Muhafazakar Partinin lideri Ulf Kristersson, "Ülkenin 7 temel problemi var. Bunları çözeceğiz." dedi.

DÜNYA 17.10.2022, 14:29 18.10.2022, 09:12 Hakan Öksüz
İsveç'in yeni başbakanı konuştu: 7 ana sorunumuz var!

İsveç'te 11 Eylül'de gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından hükümetin kurulması için partilerin arasında koalisyon anlaşmaları başladı. Hristiyan Demokrat Partisi, Ilımlı Muhafazakar Parti ve Liberal Parti'den oluşan koalisyon hükümetinin güvenoyu aldığı kaydedildi. İsveç Demokratlar Partisi ise hükümete dışarıdan destek vereceğini duyurdu. Böylece İsveç'teki sağ koalisyon hükümeti kurulmuş oldu.

Parlamentodaki oylama nasıl geçti?

Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti ile Yeşiller ve Çevre Partisi'nin sağ koalisyona destek vermediği kaydedildi. Parlamentoda yapılan güven oylamasında 176 "evet" oyuna karşılık 173 "hayır" oyu verildi. Güvenlik görevlileri, hükümetin sahte olduğunu söyleyerek bağıran bir seyirciye müdahale etti. 

Başbakan Ulf Kristersson: "7 temel başlık üzerinde uzlaştık"

Ilımlı Muhafazakar Partinin lideri Ulf Kristersson, yeni İsveç Başbakanı oldu. Başbakanlık görevini devralmaktan dolayı son derece mutlu olduğunu söyleyen Ulf Kristersson, bakanlar kurulunun üyelerini yarın duyuracağını belirtti. Yapılan görüşmeler sonucunda 13 Ekim'de anlaştıklarını ve koalisyon hükümetini kurduklarını aktaran Kristersseron, "7 temel başlık ile 62 konu üzerinde uzlaşma sağladık." dedi.

İsveç'in 7 temel probleminin olduğunu vurgulayan Ulf Kristersson, "Bunu ekonomi, çete savaşları, eğitim, enerji krizi, göç, hasta bakımı ile hak ve özgürlükler başlıkları altında toplayabiliriz. Bu problemleri çözmek için elimizden geleni yapacağız." diye konuştu. 

Türk asıllı Muharrem Demirok da güvenoyu aldı

Türk asıllı milletvekili Muharrem Demirok'un da güvenoyu alması, aşırı sağcı Merkez Partisi tarafından "İsveç'in kara günü" olarak adlandırıldı. Aşırı sağcı politikalar izleyen sağ hükümetin başarısız olduğunu belirten Muharrem Demirok, "Politikalarının daha liberal olmasını arzu ediyorduk. Bu politikalarla İsveç'in 4 yıl boyunca sorunsuz yönetilmesi imkânsıza yakın." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)