İsveç Başbakanı'ndan Türkiye açıklaması: Ciddiye alıyoruz!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşen İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Türkiye'nin güvenlik endişelerini ciddiye aldıklarını ve sorunları çözmeye hazır olduklarını söyledi.

DÜNYA 13.06.2022, 17:31 13.06.2022, 17:41 Hakan Öksüz
İsveç Başbakanı'ndan Türkiye açıklaması: Ciddiye alıyoruz!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, temaslarda bulunmak üzere İsveç ile Finlandiya'ya gitti. Ziyaretlerde gündeme gelen ana konu, İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyelik süreciyle ilgili sorunlar oldu.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile görüşen Stoltenberg, Türkiye'nin güvenlik endişeleriyle ilgili durumları çözmeye hazır olduklarını kaydetti. Stoltenberg, "İsveç hükümeti de Türkiye'nin endişelerini gidermeye hazır. Başbakan Magdalena Andersson, bunu bizzat ifade etti." değerlendirmesinde bulundu.

İsveç ve Finlandiya, NATO'ya neden üye olmak istiyor?

Rusya tehdidi nedeniyle NATO'ya üyelik başvurusu sürecini başlatmak isteyen İsveç, bunun için Türkiye'yi ikna etmeye çalışıyor. Konuya ilişkin konuşan İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, "Türkiye'nin güvenlik konusunda bazı endişeleri var. Bunu ciddiye alıyoruz. Finlandiya ile birlikte Türkiye temaslarını sürdürüyoruz. İsveç ve Finlandiya, Avrupa'nın kuzey bölgesinin korunmasında önemli roller üstlenecektir." dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişimi başlatması, Avrupa'daki bazı ülkelerin güvenlik endişelerini artırdı. Finlandiya ve İsveç, güvenlik garantisi elde etmek için NATO'ya üyelik sürecini başlatma kararı verdi. Bu karar, hem AB ülkeleri hem de ABD tarafından desteklendi.

Erdoğan, "Sıcak bakmıyoruz" demişti!

NATO üyesi Türkiye ise Finlandiya ve İsveç'in üyelik sürecine karşı çıktı. Bu iki ülkenin, teröristleri barındırdığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Açıkça bildirdiler, ülkelerine sığınan teröristleri vermeyecekler. Eğer bizi ikna etmek için geleceklerse kusura bakmasınlar. Terörü destekleyen ülkelerin, NATO gibi bir güvenlik örgütüne girmelerine sıcak bakmıyoruz." demişti.

Yorumlar (0)