İsveç Başbakanı Andersson: Terörist olmayanlar endişe duymasın

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson tarafından Madrid’de yapılan açıklamada, “Sürecin devam etmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Bunun yanı sıra Türkiye ile terörist yapılanmaları konusunda da anlaşabildik” dedi.

DÜNYA 30.06.2022, 09:39 30.06.2022, 10:02
İsveç Başbakanı Andersson: Terörist olmayanlar endişe duymasın

NATO’ya üye olma süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, terörist olmayanların endişe duymaması gerektiğini dile getirdi.

NATO Liderler Zirvesi’nin davetlisi olarak İspanya'ya giden Andersson, ülkenin başkenti Madrid'de basın mensuplarına açıklamalar yaptı.

"Katılım bir sene kadar sürebilir"

NATO'ya üyelik görüşmelerinin bir sene kadar sürebileceğini aktaran Andersson, İsveç'in katılım sürecinin devam etmesini ve bugünkü toplantıyı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.

33 kişi Türkiye'ye iade edilecek mi?

Andersson, Türk basınında çıkan, “İki İskandinav ülkesi 33 kişiyi Türkiye'ye iade edecek” haberleri ile ilgili, "Bu şekilde bir belge bize ulaştı mı bilemiyorum. Bunları yetkililer ile bir araya gelerek yasalar kapsamında değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

"Terörist olmayanın korku hissetmesine gerek yok"

İsveç uyrukluların sınır dışı edilemeyeceğini söyleyen Andersson, "Gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde Türkiye’ye uluslararası hukuka uygun hareket edeceğimizi belirttik. Terörist olmayan kişilerin korkmasına gerek yok” dedi.

İsveç’in yayın kuruluşuna konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türkiye’nin kaygılarının giderildiğini söyledi.

"Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden..."

Türkiye'nin terör saldırıları hususundaki kaygılarını ciddiye aldıklarına vurgu yapan Linde, "Finlandiya ve İsveç’in konusu geçen YPG, PYD ve Türkiye’nin FETÖ şeklinde isimlendirdikleri yapılanmalara, para ve silah gibi Türkiye'nin güvenliğini tehlikeye sokan bir hususta yardımcı olmayacağımız doğrultusunda anlaştık" diye konuştu.

"Kakabaveh'in üzüntüsünü anlıyorum"

Terör yapılanmaları PKK/YPG destekçisi Sosyal Demokrat Parti ve bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh ile gerçekleştirdiği anlaşmanın son bulduğuna dikkat çeken Linde, "Sosyal Demokrat Parti’nin Kakabaveh ile oluşturduğu anlaşma meclis kapanana kadar devam ediyordu, meclisin kapanması ile birlikte bu anlaşma da tamamıyla sona erdirildi" şeklinde konuştu.

Finlandiya- İsveç-Türkiye tarafından ortak imzalanan bildiri sonrasında Ann Linde hakkında gensoru önerisi vereceğini ifade eden Kakabaveh'in tutumunu da değerlendiren Linde, "İsveç Meclis'inin tüm mensupları, diledikleri kişiye yönelik güvensizlik talep etme hakkına sahiptir. Kakabaveh, bizim NATO'ya katılım sağlamamızı istemiyordu, bu yüzden çok üzgün olduğunu düşünüyorum" dedi.

Kakabaveh ve Sosyal Demokrat Parti arasındaki anlaşma

Edinilen bilgilere göre, İsveç'te geçtiğimiz sene Sosyal Demokrat Partili Andersson, istifa ederek vazifesini bırakan Stefan Löfven tarafından başbakanlık için aday göstermişti.

349 milletvekilinin yer aldığı mecliste hükümeti oluşturmak için 175 parlamentere ihtiyacı olan Andersson, bağımsız Milletvekili Kakabaveh'in de desteğini alarak 1 oy arayla 24 Kasım 2021 tarihinde başbakan seçilmişti.

Bu oya karşılık olarak Kakabaveh ve Sosyal Demokrat Parti arasında, PKK/YPG’ye destek olunması için bir protokol imzalanmıştı.

Yorumlar (0)