İşte yapılan koronavirüs test sayısı

Deneysel araştırmalar yapan ve veri derleyen Our World In Data (OWID), tüm dünyada krize sebep olan koronavirüs (Covid-19) için ülkelerin yaptığı test sayılarını açıkladı.

DÜNYA 20.03.2020, 09:51 20.03.2020, 10:00
İşte yapılan koronavirüs test sayısı

Our World In Data'nı kendi internet sitesindeki başlıklarla testin neden önemli olduğu ve nasıl yapıldığı açıklanırken, testlerde pozitif sonuç çıkması durumunda enfekte olan hastanın tıbbi yardım almasının vaka sayısını ciddi oranlarda düşüreceği kaydedildi.

Zirvede Çin yer alıyor

OWID bugüne dek en çok testin Çin'de yapıldığı bilgisini paylaşırken verilere göre, Çin'in Guangdong bölgesinde 320 bin, Güney Kore'de 286 bin, İtalya'da 148 bin, Birleşik Arap Emirlikleri'nde 125 bin, Rusya'da 116 bin, İngiltere'de 50 bin, ABD'de 41 bin, Kanada'da 38 bin, Tayvan ve Norveç'te 18 bin, Japonya'da 16 bin, İsveç'te 14 bin, Fransa'da ise 11 bin kişi test yaptırdı.

Türkiye 10 bin bandında

OWID'de Türkiye'ye dair istatistikler yer almazken dün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Yarın itibarıyla hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak. Yakında neredeyse bütün büyük şehirlerde test yapabiliyor olacağız. Bugüne kadar 10 bini aşkın test yaptık" açıklamasında bulunmuştu.

Çoklu testler gerekebiliyor

OWID, bazı kişilerde birden fazla koronavirüs testi yapılması gerektiğini söylüyor. Sitede yer alan açıklamada bazı test sonuçlarının gerçeği yansıtmadığı bilgisi paylaşılıyor ve bazı kişilerde yapılan testlerde negatif sonuç alınmasına rağmen testin tekrar yapılması durumunda pozitif sonuçlar çıkabildiği kaydediliyor. Testlerde başarısız olunması ya da yanlış sonuç alınmasının sebepleri arasında testin uygulandığı bireyde henüz belirtilerin ortaya çıkmaması ve virüsün henüz etkilerini göstermemesi olabileceği belirtiliyor. Öte yandan, kullanılmakta olan test kitlerinde meydana gelen problemlerin de sonuçların yanlış çıkmasına sebep olabileceğinin altı çiziliyor.

Yorumlar (0)