İşte o korkutucu istatistik: Her 40 saniyede bir intihar!

Dünya Sağlık Örgütü, her 40 saniyede bir kişinin intihar ettiğini açıkladı.

DÜNYA 26.10.2019, 13:37
İşte o korkutucu istatistik: Her 40 saniyede bir intihar!

Dünya çapında sayısı gittikçe artan intihar vakaları, toplumları derinden etkiliyor. İntiharlar, ekonomide insan gücü kaybı anlamına gelirken aynı zamanda toplumsal birlikteliği de yaralıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), her yıl ortalama 800 bin kişinin intihar ettiğini açıkladı. Her 40 saniyede bir insanın intihar ettiğini gözlemleyen WHO, gelişmiş ülkelerde intihar vakalarının daha sık gözlemlendiğini belirtti.

Uzmanlar, intihar vakalarının artacağını ve 2020 yılında 1 milyonu aşacağını söylüyor.

Şiddetin küresel ekonomiye yansıması korkutucu

Küresel Barış Endeksi, intiharların ekonomiye yansımalarını da değerlendirdi. Dünya çapında yaşanan şiddet vakalarını inceleyen endekse göre, 2018 yılında dünyadaki tüm kategorilerde yaşanan şiddetin maliyeti 14.1 trilyon doları buldu. 2017'de ise bu miktar 14.6 trilyon dolardı. Şiddet kategorileri arasında en büyük pay, 5.7 trilyon dolar ile askeri harcamalara ait. İkinci sırada, 4.3 trilyon dolarla devletlerin iç güvenlik yatırımları takip ederken üçüncü sırata ise 1.2 trilyon dolarla cinayetler yer aldı.

Şiddet kategorileri arasında dördüncü sıradaki özel güvenliğin etkisi 816 milyar dolarken intiharlar beşinci sırada geldi. İntiharların küresel ekonomiye verdiği zarar 737 milyar dolaru görürken, intiharların etkisini silahlı çatışmalardan fazla oldu. Silahlı çatışmaların etkisi ise 672 milyar dolar.

Barışın da bir maliyeti var

Endeks, çatışmalı yerlerde barışın yaratılması ve sürdürülmesi için uğraşların da küresel ekonomiye etkisi olduğunu gösteriyor. 2018 yılında barış yaratmanın maliyeti 39.2 milyar doları bulurken, barışı sürdürme çabasının etkisi ise 24.8 milyar doları gördü. Endekse göre terörün ekonomiye etkisinde bir azalma var. 2018 yılında terörün etkisi 31.2 milyar dolar iken, 2017 yılında bu miktar 59.7 milyar dolardı.

Türkiye'nin durumu kötüleşti

Türkiye, 2019 Küresel Barış Endeksi'nde, 2018 yılına göre üç sıra geriye gitti. 163 ülke arasında 152. olan Türkiye, Nikaragua ve Yemen'le birlikte "durumu kötüleşen ülkeler" kategorisine girdi.

Endeks, İzlanda'nın 11. kez üst üste iç barışı en iyi koruyan ülke olduğunu duyurdu. İzlanda'yı Yeni Zelanda, Portekiz, Avusturya, Danimarka, Kanada, Singapur, Slovenya, Japonya, Çekya, İsviçre ve İrlanda takip etti.

Yorumlar (0)