İşte KKTC'nin Rumlara sunduğu önerinin detayları

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'e sunduğu hidrokarbon önerisinin 9 maddeden meydana geldiği bildirildi. Öneride, Ada'nın iki ortak sahibi olarak Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların doğal gaz kaynaklarında eşit haklara sahip oldukları vurgulanıyor.

DÜNYA 15.07.2019, 17:13
İşte KKTC'nin Rumlara sunduğu önerinin detayları

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'e sunduğu hidrokarbon konusundaki önerinin 9 maddeden meydana geldiği bildirildi.

Türk Ajansı Kıbrıs'ın (TAK) haberine göre, KKTC tarafından sunulan öneride, ortak hidrokarbon komitesinin kurulması, çalışma yöntemleri ve yetkileriyle ilgili temel prensipler, gelir paylaşımı, mevcut lisansların durumu ve gelirlerin kullanım öncelikleriyle ilgili detaylar bulunuyor.

Önerinin ilk maddesi temel prensiplerden meydana geliyor. Öneride, Ada'nın iki ortak sahibi olarak Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların doğal gaz kaynaklarında da eşit haklara sahip oldukları ve her iki toplumun da bu kaynaklardan eş zamanlı adil şekilde faydalanması gerektiğine dikkat çekiliyor.

'Ortak bir hidrokarbon komitesi kurulması' önerisi

Kıbrıs Rum tarafına, kararların fikir birliği ile alınacağı, iki toplumun eşit olarak temsil edileceği, BM gözetiminde ve AB'nin gözlemci olarak katılacağı ortak bir hidrokarbon komitesinin oluşturulması öneriliyor. Komiteye, gerek görülmesi durumunda uluslararası bağımsız enerji uzmanlarının çağırılması da öneriler arasında yer alıyor. 

Öneride, hidrokarbon konusunda varılacak bir mutabakatın, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının mevcut pozisyonlarına zarar vermeyeceği temel bir prensip olarak belirtiliyor. 

Rum lider Nikos Anastasiadis'e BM aracılığıyla gönderilen metinde, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin, çakışan deniz yetki alanlarındaki lisanslandırma, arama ve çıkarma faaliyetlerine dair bundan sonrasına ilişkin bazı öneriler de bulunuyor.

Ayrıca öneride, ortak komitenin tarafların anlaşacağı bir tarihte ilk toplantısını yapacağı, bu toplantıda petrol ve doğal gaz gelirlerinin paylaşımı için bir oran üzerinde uzlaşma sağlanacağı öngörülüyor.

'Hidrokarbon gelirlerinin toplanacağı ortak bir fonun oluşturulması' önerisi

Ortak komitenin, hidrokarbon konusunda gelecekteki çalışmalarının planlanması, kaynakların dünya pazarlarına nasıl ulaştırılacağı ve benzeri konularda yetkili olması da öneride ifade edilenler arasında yer alıyor.

KKTC'nin önerisinde yer alan diğer bir madde de hidrokarbon gelirlerinin toplanacağı ortak bir fonun oluşturulması ve gelecekte bu fonun önemli bir kısmının mülkiyet sorununun çözümü ve iki tarafın dengeli gelişimine yönelik projeler için kullanılmasını kapsıyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, cumartesi günü Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Kıbrıs İyi Niyet Misyonunda koordinatörlük görevini yürüten Sergiy Illarionov aracılığıyla Rum lider Anastasiadis'e hidrokarbonlar konusunda ortak komite kurulmasına ilişkin yeni bir öneri sunmuştu.

Akıncı'nın yeni önerisi, hidrokarbon meselesinin bir gerginlik ve çatışma alanı olmaktan çıkarılıp verimli bir iş birliği alanına dönüştürülmesini hedefliyor.

Yorumlar (0)