İşte İran'ın yeni para birimi!

İran'ın para birimi nedir? İran, riyalden 4 sıfır atacak ve para birimini tümen olarak değiştirecek. 10 bin riyal, 1 tümen olacak. Riyal ise kalkacak.

DÜNYA 31.07.2019, 13:19
İşte İran'ın yeni para birimi!

Merkez Bankası'nın riyalden 4 sıfır atılması ve para biriminin tümen olarak değiştirilmesi önerisine İran hükümetinden olumlu cevap geldi.

İran hükümeti yazılı açıklama yaparak, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nun, riyalden 4 sıfır atılması ve para biriminin tümen olarak değiştirilmesi yönündeki Merkez Bankası önerisini onayladığını bildirdi.

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi de yaptığı açıklamada, pazar günü gerçekleştirilecek kabine toplantısında konunun daha detaylı şekilde değerlendirileceğini belirtti.

"Kullanımda olanı tercih etmeyi uygun gördük"

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi, milli paradan 4 sıfırın atılmasıyla ilgili önerinin daha önce de gündemlerinde olduğunu ifade ederek, "Riyal sadece bankacılık işlemlerinde geçerli oluyor fakat tümen halk arasında kullanılıyor. O yüzden biz de kullanımda olanı tümeni tercih etmeyi uygun gördük." değerlendirmesinde bulundu.

İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, 2019 yılının Ocak ayında İran riyalinden 4 sıfır atılması için hazırladığı öneriyi hükümete sunduğunu ilan etmişti.

10 bin riyal, 1 tümen olacak!

İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, 4 sıfır atılması ve tümene geçilmesi önerisinin Bakanlar Kurulu'nun ardından Meclis'te kabul edilmesiyle İran riyalinden 4 sıfır atılacağını belirtmiş, mevcut 10 bin riyalin 1 tümen olacağını ve 1 tümenin de yeni çıkarılacak 100 riyallik banknotlara denk geleceğini belirtmişti.

İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti ayrıca önerinin kabul edilmesi durumunda yeni banknotların basımına başlanacağını da sözlerine eklemişti.

Yorumlar (1)
napimm 3 yıl önce
napim