İşte dünyanın tamamen elektrikli ilk uçağı!

"Velis Electro" uçağı, dünyanın tamamen elektrikli ilk uçağı oldu.

DÜNYA 13.06.2020, 14:59
İşte dünyanın tamamen elektrikli ilk uçağı!

"Velis Electro" isimli uçak, EASA'dan Avrupa Sivil Havacılık Emniyet Ajansı) sertifika aldı. 

Söz konusu uçak, böylece EASA'dan Avrupa Sivil Havacılık Emniyet Ajansı) sertifika almayı başaran dünyanın ilk elektrikli uçağı olarak kayıtlara geçti.

Pilot eğitimi için geliştirildi

Alınan sertifikanın, çevresel olarak sürdürülebilir havacılık arayışında kritik bir yere sahip olduğu kaydedilirken, uçağın iki kişilik olduğu ve pilot eğitimi için geliştirildiği kaydedildi. 

Elektrikli uçağın 11 metre kanat açıklığına sahip olduğu ve ağırlığının 600 kilogram olduğu öğrenildi. Uçağın, ayrıca iki tane sıvı soğutmalı 11 kWh lityum pillerden gücünü aldığı ve saatte 181 km.'ye kadar hız yapabildiği bildirildi. 

Havada 50 dakika durabiliyor

Söz konusu uçağın tamamen elektrikli olması oldukça dikkat çekici ancak havada sadece 50 dakika durabilen uçağın bu özelliğinin geliştirilmesi gerekiyor. "Velis Electro"nun genel taşımacılıkta değil, sadece eğitimler için kullanılacağı göz önünde bulundurulduğunda 50 dakika az bir süre değil.

Pipistrel Aircraft'ın CEO'su Ivo Boscarol, "Velis Electro"nun aldığı sertifikanın, emisyonsuz havacılığa geçiş yapmak amacıyla gerekli olan elektrikli uçakların ticari kullanımına dair ilk hamle olduğunu ifade etti. Boscarol, uçağın diğer uçaklardan daha sessiz çalıştığını ve hiç yanma gazı üretmediğini belirtti.

31 tane elektrikli uçak modelinin sonuna kadar 7 farklı ülkede bulunan müşterilere verilmiş olacağı öngörülüyor.

Yorumlar (0)