İşte Covid-19'un akciğerlere verdiği zarar!

12 Aralık'ta Çin'in Wuhan şehrinde tespit edilen ve 3 ayda küresel salgına dönüşen yeni tip koronavirüse (Covid-19), enfekte olanların akciğerlere verdiği hasar radyolojik görüntülerde görülebiliyor.

DÜNYA 15.03.2020, 11:28 29.05.2020, 23:30
İşte Covid-19'un akciğerlere verdiği zarar!

Kuzey Amerika Radyoloji Derneği (RSNA), yeni tip koronavirüse dair araştırmalar kapsamında Covid-19 bulaşan hastaların akciğerlerinin tomografi ve röntgen görüntülerini kamuoyuyla paylaştı.

Yeni tip koronavirüsün merkez üssü olduğu düşünülen Wuhan'daki balık pazarında görevli 44 yaşındaki bir erkeğin röntgen (X-ray) görüntülerinde "opasifikasyon (buzlu cam görünümleri)" adı verilen beyaz lekeler, oluşan zatürrenin büyüklüğünü ortaya koyuyor.

Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve ileri derece zatürre teşhisi yapılan hasta, 13 günlük yüksek ateş ve öksürük şikayetlerinin ardından hastaneye başvurduktan bir hafta sonra yaşamını yitirdi. 44 yaşındaki adam, şüpheli Covid-19 vakası olarak görülüyordu.

Radyologlar, lezyonların dağılımının daha net anlaşılmasının önünü açan tomografi görüntüleri sayesinde, virüsün daha kolay tanınabildiğini ve de tedavi için yapılan araştırmaların imkan bulduğunu söylüyor.

Covid-19'un sebep olduğu zatürre hastası 54 yaşındaki bir kadının transversal ve koronal bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülerinde pulmoner lezyonların üst lobda daha yaygın olduğu gözüküyor.

Wuhan kentini ziyaretinden sonra bir hafta boyunca 38.5 derece ateşi olan kadın; nefes darlığı, öksürük ve halsizlik şikayet ve semptomlarıyla hastaneye yatırıldıktan sonra Covid-19 testi yapıldı. Test sonuçları pozitif çıkan hastaya zatürre teşhisi yapıldı. Uygulanan tedaviyle söz konusu hastanın semptomlarının hafiflediği raporlandı.

Yorumlar (0)