İşte AB'nin yeni vize kuralları!

Schengen'de kurallar değişti. İşte yeni düzenlemede öne çıkanlar..

DÜNYA 04.02.2020, 09:35 04.02.2020, 09:39
İşte AB'nin yeni vize kuralları!

Avrupa Birliği'nin (AB) yeni vize kuralları resmen yürürlüğe girdi. Yeni kurallar, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı vize serbestisi dâhilinde olmayan 105 ülkenin vatandaşlarını doğrudan etkileyecek.

En dikkat çeken ayrıntı ise 2006 senesinden beri aynı olan Schengen vizesi ücretine 20 avro (132) lira zam uygulanması oldu.

İşte söz konusu düzenlemenin detayları...

80 avro ödenecek

Yeni düzenlemeye göre, Schengen (Hırvatistan, İrlanda,  Bulgaristan, Kıbrıs ve Romanya dışındaki 22 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ile Norveç, İzlanda, İsviçre ve Liechtenstein ) ülkelerine seyahat etmek isteyen kişiler, artık vize ücreti olarak 60 avro (397 lira) yerine 80 avro (529 lira) ödeyecekler.

Çocuklar için yeni ücret 40 avro

6 yaşından küçük çocuklardan yine vize ücreti istenmeyecek. Fakat yaşları 6 ile 12 arasında olan çocuklar için 5 avro (33 lira) seviyesinde bir zam uygulandı. Yeni ücret 40 avro (264 lira) olarak duyuruldu. Ayrıca, üye ülkelere 6-18 yaş dilimindeki çocukların vize ücretlerinden vazgeçme hakkı verildi. Yani isteyen ülkeler, bu yaş dilimi için ücret almayacak fakat bu hususta bir mecburiyet söz konusu değil.

Sık seyahat edenlere uzun kalma süreli vize

Yeni düzenlemede, çok girişli vizelere ilişkin değişiklik yapıldı. Vize geçmişi pozitif olan ve sık seyahat edip herhangi bir kuralı ihlâl etmeyen kişilere kademeli olarak artan biçimde çok girişli ve uzun kalma süreli vize verilecek. Uzun süreli vizeler 1 seneden başlayacak. Söz konusu vizeler için maksimum süre 5 sene olarak belirlendi.

Seyahatten 6 ay önce vize başvurusu yapılabilecek

Vize almak isteyen kişiler, önceden seyahatlerinden en erken 3 ay önce başvuru yapabiliyorlardı. Yeni düzenlemeyle bu süre 6 aya kadar uzatıldı. 

Başvuruya yanıt verme süresinde değişiklik yok

Vizelere yanıt verme süresinde değişiklik yapılmadı. Vize başvurusu yapanlara 15 gün içinde olumlu ya da olumsuz yanıt verilmesi şart. Birden fazla Schengen ülkesine gidecek olan kişiler, vize için en fazla zaman geçirecekleri ülkeye başvuruda bulunacaklar. Birden fazla Schengen ülkesinde eşit vakit geçirecek olan kişiler de Schengen Bölgesi’ne ilk giriş yapacakları ülkeden vize isteyecek. 

Vizeye başvuranlar, yalnızca parmak izi alınması gerekli durumlarda konsolosluğa bizzat gidecek. Olası durumlarda vize başvuru formu elektronik ortamda doldurularak imzalanabilecek.

Geri kabulde iş birliği sağlanmıyorsa zor vize verilecek

Yeni düzenleme, vize politikası ile geri kabul süreçlerindeki iş birliği seviyesi arasında bağlantı kuruyor. Avrupa’da kalma hakkına sahip olmayan kişilerin, vatandaşı oldukları ülke tarafından geri kabulünde ilgili ülkenin yaklaşımı bu ülke vatandaşlarına yönelik vize süreçlerini doğrudan etkileyecek.

Geri kabulde iş birliğinde bulunmayan ülkelerin vatandaşlarına vize verilmesi güçleşecek, süre kısıtlaması uygulanacak, uzun süreli ve çok girişli vize zor verilecek.

Seyahat sağlık sigortası yine istenecek

Avrupa Birliği (AB), vize almak için gerekli belgelerde herhangi bir değişiklik yapmadı. Geçmiş dönemlerde olduğu gibi vize başvurusu yapanlardan seyahat sağlık sigortası talep edilecek.

Yorumlar (1)
Eren 4 yıl önce
Yıllardır Erdoğan Ve Hükümetin Türkiye Vatandaşlarına verdiği VİZE Serbesti SÖZÜ tutulmadı ... Yine Türkiye olarak Yıllardır Avrupa’nın Mülteci Çöplüğüne döndük ... ve 40.milyarlarca Dolar harcama yaptık ..
Yazıklar olsun Sizin Yönetim ve Dönekliğinize
Erken Seçim olsun İstiyoruz ...