İşsiz adam 25 milyon TL'lik 'yüzen altın' buldu!

Tayland'da iş bulma sorunu yaşayan balıkçı Naris Suwannasang halk arasında yüzen altın adıyla da bilinen balina kusmuğunu bulmasının ardından şoke oldu. Tesadüfen bulduğu bu eserin ederinin ise 2.4 milyon sterlin (25 milyon TL) değerinde olduğu ifade ediliyor.

DÜNYA 01.12.2020, 12:30 01.12.2020, 12:57
İşsiz adam 25 milyon TL'lik 'yüzen altın' buldu!

Sınırlarının büyük bir kısmı deniz sularından oluşan körfezleri ve eşsiz doğal koylarıyla ünlü Tayland'da sahilde yürüyüş yapan balıkçı Naris Suwannasang, yaklaşık olarak değeri 2.4 milyon sterlin olan Ambergis ismiyle de bilinen balina kusmuğu buldu.

İlk baktığında taşın ne olduğuna ilişkin bir fikri bulunmayan Naris, bu gizemli kitleleri ailesiyle birlikte incelemeye başladı. Taşın yüzeyi çakmakla yakılarak test edildi ve hemen erimesi sağlandı.

Çok nadir görülüyor

Bu büyük kayalar, balinalardan çok nadir görülen bir salgı olan ve çok değerli olan amberlere benziyor gibiydi. Ardından bunun parfümlerde kullanılmış olan değerli bir bileşen olduğu görüldü.

Naris tarafından kayaların her birinin 100 kg ağırlığında olduğu ve şimdiye dek bulunan en büyük balina kusmuğu olduğu iddia edildi. Fakat Naris'in bulmuş olduğu bu değerli taşlar uzmanlar tarafından incelenecek.

Balıkçı Naris, şu anda işsiz olduğunu söyleyerek bir iş adamının kendisiyle iletişime geçtiğini söyledi. Naris ürünleri korumak için evinde nöbet tuttuğunu söyledi.

Ambergris nedir?

Uzun seneler bouynca kökeni bir sır olarak kaldı. Ambergris, yüzen altın ve deniz hazinesi adlarıyla da biliniyor. 1.75 milyon yıl öncesinden kalan fosilleşmiş madde kanıtları, insanların onu muhtemelen bin seneden daha uzun zamandır kullanıyor olması öylesine gizem taşıyordu ki, senelerce sertleştirilmiş deniz köpüğü veya büyük bir kuş pisliği olarak düşünüldü.

Bununla beraber, bin 800'lü senelerde büyük ölçekli balina avcılığı başlayana dek, bunu sadece ispermeçet balinası türünün ürettiği ifade ediliyordu. 

Sperm balinaları, mürekkep balığı, kalamar gibi kafadanbacaklılardan yiyor. Çoğu durumda ise avlarının kalem ve gaga gibi sindirilemeyen unsurlarını sindirim öncesinde dışarı atar. Doğal Tarih Müzesi tarafından ender durumlarda bu parçaların balinanın bağırsaklarına girerek birbirine bağlanıp balinaların içinde senelerdir büyüyen bir amber kütlesi haline gelir.

Amberrisinin balinaların iç organlarını keskin kalamar gagalarına karşı koruduğu ifade ediliyor. Kokusuz bir alkol olan Amberin, amberlerden elde ediliyor ve bir parfümün kokusunun daha da uzun süre dayanmasını sağlamak amacıyla kulllanılıyor.

Yorumlar (0)