İsrail'in Gazze saldırıları durmak bilmiyor! İşte 15 Mayıs'ın tüm gelişmeleri...

İsrail 10 Mayıs tarihinden bu yana saldırılar düzenlediği Gazze'yi bugün de füzelerle bombalamaya devam etti. İsrail askerleri karadan ve havadan çok sayıda noktayı vurdu. Dünyadan ise bu katliama peş peşe tepki sesleri yükseldi. İşte gün içerisinde yaşanan tüm gelişmeler...

DÜNYA 15.05.2021, 17:08 16.05.2021, 09:19
İsrail'in Gazze saldırıları durmak bilmiyor! İşte 15 Mayıs'ın tüm gelişmeleri...

İsrail'in Gazze ve Mescid-i Aksa'ya dair saldırıları Ramazan Bayramı'nda da sürüyor. Bugün de İsrail tarafından çocuk-yetişkin, kadın-erkek, yaşlı-genç demeden çok sayıda noktaya saldırı düzenlendi. Düzenlenen saldırılarda 10 Mayıs tarihinden bu zamana dek 43 çocuk yaşamını yitirdi, Toplamda 139 Filistinli hayatını kaybetti. Yaralı sayısı ise 950'ye çıktı.

İsrail'in saldırılarına karşı dünyadan tepki sesleri yükselmeye devam etti. Dünyada pek çok yerde protestocular İsrail'in saldırılarına karşı yürüyüş düzenledi. İşte İsrail'in saldırıları ve dünyadan gelen tepkilere ilişkin günün tüm gelişmeleri...

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları...


İsrail 6 katlı bir binayı vurdu

İsrail ordusu tarafından Gazze şehrinin Tel El-Hava şehrinde 6 katlı bir binaya hava saldırısı yapıldı. Filistinliler tarafından saldırı sonucunda harabeye dönen binanın olduğu alan yakından incelendi.

Filistin Üretim Bank binası vuruldu

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne dair hava saldırılarında şehrin “Filistin Üretim Bank” binası da harabe oldu. Vatandaşlar harabeye dönen binanın olduğu yeri inceledi.

İsrail'in saldırılarına karşılık Gazze'den 2000 füze atıldı

İsrail savaş uçakları tarafından Gazze’de sivil yerleşim yerlerinin bombalanması ve içlerinde kadınların ve çocukların da bulunduğu yüzlerce Filistinlinin şehit edilmesine Gazze’den atılan füzelerle karşılık verildi.

İsrail ordusu, dün akşam 19.00’dan sabah 06.00’ye dek Gazze’den yaklaşık olarak 2000 füze atıldığını aktardı.

İsrail: Tel Aviv'den 40 uçuş iptal edildi

İsrail Havalimanları Kurumu’nca 1 gün içinde Tel Aviv’in Ben Gurion Uluslararası Havalimanı’ndan yapılması planlanan 40 uçuşun iptal edildiği bilgisi paylaşıldı.

İsrail ordusu basın kuruluşlarının bulunduğu binayı vurdu

İsrail ordusunca Gazze şehrinde içerisinde ABD’nin ve Katar’ın yayın kuruluşlarının bulunduğu yüksek bir binayı vurdu.

Gazze’ye yapılan hava saldırısına Gazze’deki direniş gruplarınca roketler aracılığıyla karşılık verildi.

İsrail ordusunca Gazze Şeridi’nden İsrail topraklarına roket fırlatan 3 kişinin etkisizleştirildiği açıklandı.

Konuya dair Gazze’deki direniş gruplarından bir açıklama gelmezken İsrail tarafından Gazze’den atılan roketler sebebiyle İsrail’den can kaybının 10’a çıktığı ifade edildi.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan açıklama...

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Gazze’de basın ofislerinin bulunduğu 13 katlı TV binasının vurulmasına ilişkin sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda, “İsrail, katliamlarına ve savaş suçunu işlemeyi sürdürüyor. İşgalci İsrail’in basın ofislerini hedef alan bu alçak saldırılarını lanetliyorum.” dedi.

Nekbe'nin 73'üncü yılında düzenlenen gösterilere müdahale

İsrail askerleri tarafından işgal altında bulunan Batı Şeria’da Nekbe’nin 73’üncü senesi sebebiyle düzenlenmiş olan gösteriye müdahalede bulunuldu.

Filistinliler Nekbe’nin 73’üncü senesinde Gazze şeridine destek vermek için Ramallah’ın kuzeyindeki askeri kontrol noktasında gösteri yaptı.

İsrail askerlerince göstericileri dağıtmak amacıyla gerçek mermi ve plastik mermi kullanıldı. Filistinli gençlerse yoldaki lastikleri yakarak İsrailli askerlere karşılık verdi.

Nekbe (Büyük Felaket) olayı…

Filistinliler tarafından 14 Mayıs 1948 senesinde İsrail’in Filistin’de bağımsızlığını ilan ederek zorunlu göçe tabi tutması olayı Nekbe olarak anılıyor.

1948 senesinde İsrail’in Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi, Filistinliler için yarım asırdır süren felaketler silsilesinin de başlangıcı oldu.

Şati Mülteci Kampı vuruldu

İsrail ordusu tarafından Gazze şehrinin Şati Mülteci Kampı’ndaki sivil yerleşim yerlerine saldırı düzenlenmesi neticesinde bazı evlerde ağır hasar meydana geldi.

10 Filistinli daha şehit oldu

İsrail savaş uçaklarınca Gazze’nin batı kesiminde bir mülteci kampına düzenlenen saldırıda çoğunluğu çocuk olmak üzere 10 Filistinli daha şehit düştü.

Enkaz altındakilerin arama ve kurtarma çalışmalarının ise sürdüğü ifade edildi.

Gazze Sağlık Bakanı Yardımcısı Yusuf Ebu Riş ise basına yapmış olduğu açıklamada, saldırının gerçekleştiği evden şimdiye dek sağ olarak kurtarılmış olan tek kişinin 2 aylık bir bebek olduğunu kaydederek, yapılan saldırıya ‘katliam’ demenin bile yetersiz olacağını söyledi.

İsrail güçlerinin müdahalesiyle yaşamını yitiren Filistinli genç için cenaze töreni düzenlendi

İsrail güçleri tarafından Gazze ve Kudüs’teki saldırıları protesto etmek ve işgal altında olan Batı Şeria’da düzenlenen gösteriye müdahale edilmesi neticesinde 22 yaşındaki Malik Hamdan isimli Filistinli yaşamını yitirdi. Nablus şehrinde Hamdan için cenaze töreni düzenlendi.

Öte yandan İsrail’in dün gece saatlerindeki mülteci kampındaki saldırılarında yaşamını yitiren 8 çocuk ve 2 kadın, toplamda 10 Filistinli için de Gazze şehrinde bir cenaze töreni yapıldı.

Filistinli bir grup İsrail'in saldırılarını protesto etti

İşgal altındaki Batı Şeria’nın El-Halil şehrinde toplanmış olan Filistinli bir grup İsrail’in Kudüs ve Gazze’deki saldırılarını protesto etti. İsrail güçleri tarafından ise yapılan gösteriye sert müdahalede bulunuldu. Filistinli gençler ise olaylara taş atarak karşılık verdi.

Dünyadan açıklamalar...


Uluslararası Af Örgütü: Uluslararası toplum Filistinlilere yapılan zulüm karşısında sağlam bir duruş sergilemeli

Uluslararası Af Örgütü’nce uluslararası toplumun, İsrail’in Filistinlilere yaptıkları karşısında sağlam bir duruş sergilemesi gerektiğini aktardı.

İngiltere merkezli örgüt tarafından yapılmış olan açıklamada, “İsrail güçlerince bugün işgal altında olan Batı Şeria’da en az 10 Filistinlinin öldürüldüğüne ilişkin ‘aşırı güç’ örneklerini hatırlatıyor. Uluslararası toplum, Filistinlilerin hayatını İsrail’in alenen umursamamasına karşı sağlam bir duruş göstermelidir.” dedi.

İsrail’in 10 Mayıs tarihinden beri düzenlediği yoğun hava saldırıları sürüyor. Gazze Şeridi’ne dair düzenlenen saldırılarda 10 Mayıs tarihinden bu zamana dek 39’u çocuk, 22’si kadın 139 Filistinli yaşamını yitirdi, bine yakın Filistinli ise yaralandı.

Hamas lideri Heniyye: Sivillerin hedef alınmasının bütün sorumluluğu İsrail’dir

Hamas lideri Heniyye, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde sivillerin hedef alınmasının sürdürülmesinde tüm sorumluluğun İsrail’e ait olduğunu söyledi.

Heniyye, İsrail’in sonunda yenilgiye uğratılacağını vurguladı.

İrlanda Dışişleri Bakanı: Yarın BM'de çocukların korunması konusunu yeniden dile getireceğiz

İrlanda Dışişleri ve Savunma bakanı Simon Coveney, 10 Mayıs tarihinden beri süren İsrail saldırılarında Gazze’deki 32 çocuğun yaşamını yitirmesinin “kabul edilemez” olduğunu söyleyerek, “İrlanda yarın BM’de çatışma alanındaki çocukları korumaya dair İsrail’in yükümlülüklerini tekrar güçlü bir şekilde dile getirecek.” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Avusturya ziyaretini iptal etti

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif tarafından Avusturya ziyaretinin devlet binalarına İsrail bayrağı çekmeleri sebebiyle iptal edildiği kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz: Ne zamandan beri çocukları öldürmek öz savunma oldu?

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, İsrail’in Filistinlilere dair saldırıları karşısında sessiz kalan uluslararası topluma tepki göstererek, “Kimileri ‘öz savunma’ ismi altında İsrail’e desteğini duyurdu. Hangi zamandan beri çocukları acımasızca katletmek bir öz savunma oldu?” dedi.

Filistin Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa: Kudüs'te Filistin bayrakları dalgalanana dek durmayacağız

Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Filistin halkının 2021 senesinde de değişmediğini ve İsrail’in haksız işgaline karşı direniş göstereceğini söyleyerek, “Bu işgali mübarek topraklarımızdan söküp atacağız. Ulusal ilkelerimize bağlı olarak Kudüs’ün surlarında ve kalbinde Filistin bayrakları dalgalanana dek mübarek yürüyüşümüz durmayacak.” şeklinde konuştu.

Pakistanlı bakanlardan İsrail’in Gazze saldırılarına tepki

Pakistan İnsan Hakları Bakanı Şirin Mazari de sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bölgede yaşanan olayları bir çatışma olarak değerlendirmesine itirazda bulunarak, “Bu bir çatışma değil, işgal gücünce işlenen bir katliamdır.” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, resmi sosyal medya hesabı üzerinden dün yapmış olduğu açıklamada, “Ramazan Bayramı için İsrail ve Gazze’deki çatışmalara ve gerginliğe derhal son verilmesi yönünde çağrıda bulunuyorum. Çok fazla sivil yaşamını yitirdi. Bu çatışmalar yalnızca bölgenin radikalleşmesini ve aşırılığı arttırır.” demişti.

Protestolar...
Türkiye

İsrail’in Filistinli Müslümanlara dair yaptığı saldırılarda şehit düşenler için Başkent Ankara’da beyaz kıyafetlerle gıyabi cenaze namazı kılındı.

Beyaz başörtüsü takan kadınlar ve beyaz gömlek giyen erkekler, Filistinlilerin yaptığı direnişe destek vermek için kollarına kırmızı kurdele taktı.

Ürdün

Ürdünlüler Filistin sınırında Gazze Şeridi’ne İsrail’in yaptığı acımasız saldırılara ilişkin yaptığı protestolarını bugün de sürdürdü.

Yüzlerce Ürdünlü, Batı Şeria sınırında bulunan Ürdün Vadisi’nde Onur Şehitleri anıtı önünde toplanarak sloganlar attı.

Avustralya

İsrail tarafından Filistinlilere ve Mescid-i Aksa’ya yönelik yapılan saldırılar Avustralya’da Sidney ve Melbourne şehirlerinde düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Yapılan protestolarda ellerinde Türk bayrağı ve Filistin bayrağı taşıyan göstericiler, “Özgür Gazze,” “Özgür Filistin,” “Utan İsrail” yazılı pankartlar taşıdı.

İngiltere

İngiltere Londra’da da binlerce protestocu yerel saatle 12.00’de Hyde Park’ta toplanarak İsrail Büyükelçiliği’ne yürüdü.

Protestocular “Etkin temizliğe son verin” ve “Terörist İsrail” yazan dövizlerle sloganlar attı.

Fransa

İsrail’in Gazze ve Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırıları Fransa’da da göstericiler tarafından protesto edildi.

Protestoya güvenlik güçleri de eşlik etti.

Sırbistan

Sırbistan’da Boşnak nüfusun yoğun olarak bulunduğu Novi Pazar’da da toplanan yüzlerce kişi saldırıların sürdüğü Filistinlilere dayanışma ve destek mesajları gönderdi.

Kenya

Kenya polisi tarafından başkent Nairobi’de Gazze Şeridi’nin İsrail tarafından bombalanmasını protesto eden yaklaşık 200 kişilik gruba göz yaşartıcı bombayla müdahale edildi.

Yorumlar (0)